V Franciji se je v zadnjih letih tudi z gibanjem #MeToo okrepil pritisk na oblasti, da spremenijo obstoječo zakonodajo, ko gre za spolne odnose in definicijo posilstva. Foto: EPA
V Franciji se je v zadnjih letih tudi z gibanjem #MeToo okrepil pritisk na oblasti, da spremenijo obstoječo zakonodajo, ko gre za spolne odnose in definicijo posilstva. Foto: EPA

Zakon mora zdaj potrditi še senat, kar naj bi se zgodilo spomladi. Sprememba zakonodaje v spolno precej liberalni državi sledi vrsti škandalov spolnih zlorab, ki so v zadnjem času pretresli Francijo. Vlada francoskega predsednika Emmanuela Macrona je dejala, da si želijo, da bi zakon implementirali kar se da hitro. "Noben odrasel ne bo več mogel zlorabiti privolitve mladostnika. Otrok se ne dotikamo," je dejal pravosodni minister Eric Dupond-Moretti.

Po trenutni zakonodaji so spolni odnosi z mladostniki in znotraj sorodstva ob privolitvi obeh strani povsem nesankcionirani. V teoriji so sicer spolni odnosi med odraslimi in otroki, mlajšimi od 15 let, prepovedani, a je obtožbe posilstva otroka na sodišču izjemno težko dokazati – delno prav zaradi zakonodaje, ki predpostavlja, da lahko tudi mlajši od 15 let dajo privolitev.

Obtožnica posilstva je tako mogoča le, če obstajajo dokazi "sile, grožnje, nasilja ali presenečenja" – sicer se incident obravnava zgolj kot manjši prekršek. To se nanaša tudi na otroke. Po novi zakonodaji bi bila privolitev mlajših od 15 let nemogoča, zagrožena kazen za posilstvo pa do 20 let zaporne kazni.

Kritike na račun klavzule "Romeo in Julija"

A, kot poroča BBC, bodo po t. i. "klavzuli Romeo in Julija" še vedno dovoljeni sporazumni spolni odnosi med najstniki ter najstnikom in do pet let starejšim mladim odraslim. Nekateri poslanci so to starostno razliko kritizirali kot še vedno preveliko, a jo je branil pravosodni minister, ki je dejal, da si ne želi "postaviti pred sodnika 18-letnega fanta, ki je imel sporazumni spolni odnos s 14 let in pol starim dekletom".

Po novem osnutku se spreminja tudi zakon o incestu, in sicer po nedavnem škandalu, ko je na tisoče žensk pričalo, da so jih zlorabljali sorodniki. Škandal se je začel januarja, ko je uglednega akademika Oliviera Duhamela njegova pastorka Camille Kouchner obtožila, da je kot otroka zlorabljal njenega brata dvojčka. Duhamel je bil prisiljen podati svojo odpoved prestižni pariški univerzi Sciences Po, dogodek pa je privedel do poplave javnih pričevanj s ključnikom #MeTooIncest in prijav incesta pristojnim oblastem.

Po novem zakonu odrasla oseba zdaj ne bo več smela imeti spolnih odnosov z mladoletnim sorodnikom. Trenutno imajo v Franciji lahko odrasli spolne odnose z odraslimi tesnimi sorodniki, česar novi zakon ne spreminja.