Foto: EPA
Foto: EPA

Njen primer bo ta teden obravnavalo francosko vrhovno sodišče, aktivisti pa upajo, da bo razsodba spodbudila spremembo zakonodaje, ko gre za minimalno starost privolitve v spolni odnos, kot je to že uzakonjeno povsod drugje v EU-ju.

Julie (ime je izmišljeno) trdi, da jo je med letoma 2008 in 2010 posililo 20 pariških gasilcev, potem ko jo je kolegom predstavil gasilec Pierre, ki ji je pomagal pri napadu anksioznosti pri 13 letih. Trije od obtoženih so priznali, da so imeli spolne odnose z njo, a pravijo, da so bili sporazumni. V dnevniku, ki ga je takrat pisala, Julie piše, da je bila "na smrt preplašena in ohromljena od strahu".

Pierre, ki je dela pri gasilski postaji Bourg-la-Reine, je Julieino telefonsko številko izbrskal iz njene kartoteke, v kateri je bila zapisana tudi njena starost. Julie pravi, da jo je nato bombardiral z "ljubečimi sporočili", nato pa jo prosil, naj se sleče pred spletno kamero. Ko je to storila, je njeno številko posredoval gasilskemu kolegu, ki je od nje zahteval enako. Skupno 20 gasilcev naj bi v dveh letih njen dom obiskalo kar 130-krat.

Po francoski zakonodaji mora žrtev dokazati, da je bila v spolni odnos prisiljena, v nasprotnem primeru lahko storilce obtožijo zgolj spolnega delikta, ne pa posilstva. Najvišja možna kazen za spolni delikt je sedem let, za posilstvo pa 20, piše Guardian.

Naglo krhanje zdravja

Po navedbah tožilstva se je Julieino psihično in fizično zdravje po napadih začelo naglo krhati, kar je vodilo v okrepljene napade anksioznosti, strah jo je bilo zapuščati družinsko stanovanje, zdravniki pa so ji predpisali zdravila proti anksioznosti.

Njena mama je preiskovalcem povedala, da je bila sprva vesela, ker jih je Pierre poklical in vprašal po dekletovem zdravju. "Celo torto sem spekla za gasilce," je povedala. "Hvaležni smo bili, da so skrbeli za Julie, ko je bila bolna."

Januarja 2009 se je Pierre oglasil pri njih doma, mama pa je peljala psa na sprehod. Takrat naj bi gasilec Julie posilil. Novembra 2009 je nato Pierre v gasilski uniformi takrat 14-letno Julie odpeljal k sebi domov, kjer naj bi jo vnovič posilil. Oglasila sta se še dva kolega in trojica naj bi jo skupinsko posiljevala med gledanjem pornofilmov.

Po feminističnih protestih leta 2018 je bil vložen predlog spremembe zakonodaje, po katerem bi bila minimalna starost za privolitev 15 let, kar pomeni, da bi se spolni odnosi z osebo, mlajšo od 15 let, avtomatično obravnavali kot posilstvo. A zakonski osnutek ni bil sprejet.

Julieina mama je dogodek prijavila policiji leta 2010, potem ko je dekle opustilo zdravila in mami povedalo, kaj se je dogajalo. Proti trem gasilcem, obtoženim skupinskega posilstva v Pierrovem stanovanju, so sprožili preiskavo, proti preostalim 17 pa ni bil uveden noben postopek.

Med policijskim zaslišanjem sta dva obtoženca priznala, da sta imela v času, ko sta bila dežurna, "skupinski seks" z Julie, oblečena pa sta bila v gasilske uniforme. Tretji je priznal spolni akt v stranišču v pariški bolnišnici, kjer so zdravili Julie, a je trdil, da ni opazil, da bi dekle kazalo kakšne znake ranljivosti.

Osem let dolga preiskava

Preiskava je trajala osem let, julija 2019 pa se je sodnik odločil, da obtožnico o posilstvu spremeni v "sporazumen seks z mladoletno osebo, mlajšo od 15 let". Zaradi te odločitve je Julie skušala storiti samomor, pri tem pa je utrpela hujše poškodbe. Družina je razsodbo zavrnila in se obrnila na prizivno sodišče, ki je lani pritožbo zavrnilo, češ da je Julie privolila v spolne odnose.

"V tem primeru najdemo vse stereotipe o posilstvu – sodniki in psihiater trdijo, da je Julie lažnivka, da je privolila v spolne odnose z vsemi temi moškimi in da se laže, da je bila posiljena, ker jo je sram," je povedala Julieina odvetnica Marjolaine Vignola.

Javno tožilstvo pa upa, da če bodo na vrhovnem sodišču uspešni, bi to vodilo v spremembo zakonodaje, ko ne bo več treba dokazati uporabe sile ali dodatnega nasilja, da bi se v primeru mlajših od 15 let zagotovila obsodba zaradi posilstva.