Foto: EPA
Foto: EPA

K protestom so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pozvali skoraj vsi večji francoski sindikati. Prvi bodo po napovedih prihodnji četrtek, to pa naj bi bil le začetek stavkovnega vala. Pokojninski reformi po nekaterih javnomnenjskih raziskavah nasprotujeta dve tretjini Francozov, po drugih pa kar štiri petine. Proteste jih podpira nekaj več kot polovica.

Vlada je kljub temu reformo odločena izpeljati, napovedane proteste pa označuje kot pričakovan odziv na sistemske spremembe.

"Na možnost množičnih protestov in njihove posledice se ne osredotočamo. Končali smo fazo posvetovanj in začenjamo fazo pojasnjevanja in informiranja," je na srečanju z novinarji danes dejal tiskovni predstavnik vlade Olivier Veran.

Na vprašanje, ali ga je množičnega nezadovoljstva javnosti strah, je odgovoril, da ne. "V vsej moderni zgodovini naše države so vsakič, ko smo potrebovali reformo pokojninskega sistema in je to pomenilo podaljšanje delovne dobe, sledili protesti," je poudaril.

Kot je poudaril, se bodo tisti, ki so začeli delati zgodaj, lahko upokojili pri 58 letih starosti. Na štirideset odstotkov delavcev naj spremembe tako ne bi vplivale.

Macron: Reforma prinaša tudi zvišanje najnižje zagotovljene pokojnine

Francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je dvig upokojitvene starosti v svoji kampanji za ponovno izvolitev izpostavljal kot eno osrednjih točk, je svojo ministrsko ekipo danes pozval, naj volivce po najboljših močeh seznanja s prednostmi ukrepa.

Kot je poudaril, bi se moral vsak Francoz zavedati, da reforma ne prinaša le dviga upokojitvene starosti, temveč med drugim tudi zvišanje najnižje zagotovljene pokojnine na 1200 evrov in dodatke za upokojence z zdravstvenimi težavami in tiste, ki so opravljali fizično zahtevna dela.

Spremembo pokojninskega sistema, ki jo je v torek napovedala premierka Elisabeth Borne, naj bi uvedli do leta 2030. Kot poudarjajo v vladi, brez tega ni mogoče zagotoviti vzdržnosti sistema. "Neodgovorno bi bilo dopustiti, da se primanjkljaji še naprej povečujejo. To bi neizogibno vodilo v obsežni zvišanje davkov in znižanje pokojnin," je dejala Borne.