Sarkozy obtožbe zavrača. Foto: Reuters
Sarkozy obtožbe zavrača. Foto: Reuters

Enake kazni tožilci zahtevajo tudi za dva soobtožena v tem procesu, nekdanjega generalnega pravobranilca na prizivnem sodišču Gilberta Aziberta in Sarkozyjevega odvetnika Thierryja Herzoga, za katerega predlagajo tudi petletno prepoved opravljanja dela.

"Republika ne pozablja na svoje predsednike, ker so del zgodovine. Po drugi strani pa ne moremo dovoliti, da nekdanji predsednik pozabi na republiko in na to, da je že več desetletij pravna država," je poudaril tožilec Jean-Francois Blachon.

Sarkozyju, ki je državo vodil med letoma 2007 in 2012, očitajo, da je leta 2014 prek svojega odvetnika poskušal od takratnega generalnega pravobranilca na prizivnem sodišču Aziberta izvedeti tajne podatke iz preiskave o financiranju njegove kampanje leta 2007, v zamenjavo pa mu je ponujal dober posel na Azurni obali v Monacu.

Do tega sicer ni prišlo, Azibert pa se je tisto leto (2014) upokojil, poroča Deutsche Welle. Po francoski zakonodaji je kaznivo dejanje storjeno že z obljubo, njena izpolnitev pa ni nujna.

65-letni Sarkozy očitke zavrača. V ponedeljek je na sodišču dejal, da nikoli ni zagrešil nobenega kaznivega dejanja, povezanega s korupcijo, in napovedal, da bo storil vse, da pride resnica na dan.

Sodni proces proti nekdanjemu predsedniku se je začel konec novembra, a so ga nato prekinili, da bi pojasnili zdravstveno stanje 73-letnega Aziberta, ki se sprva na sodišču ni pojavil. Po zdravniškem izvedenskem mnenju je Azibert sposoben za sojenje in se je pozneje tudi pojavil na sodišču.