Nicolas Sarkozy je vodil državo med letoma 2007 in 2012. Foto: Reuters
Nicolas Sarkozy je vodil državo med letoma 2007 in 2012. Foto: Reuters

Preložitev sojenja je v luči pandemije covida-19 zahtevala obramba soobtoženega pravobranilca, 73-letnega Gilberta Aziberta, ki se danes sicer ni pojavil na sodišču. Do četrtka naj bi izdelali ustrezno zdravniško mnenje za Aziberta. Sarkozy je bil danes na sodišču prisoten, a novinarjem ni dajal izjav.

Nekdanji predsednik Francije Nicolas Sarkozy pred sodnike

Sarkozy vse obtožbe zavrača
Nekdanjemu francoskemu predsedniku Sarkozyju tožilstvo očita, da je leta 2014 poskušal prek svojega odvetnika od generalnega pravobranilca Gilberta Aziberta pridobiti tajne podatke. V zameno za uslugo naj bi generalnemu pravobranilcu ponudili podporo pri potegovanju za položaj v kneževini Monako. Nekdanji konservativni predsednik, ki se ga je prijel vzdevek "bling-bling" predsednik zaradi njegovega razkošnega življenja, obtožbe na svoj račun vztrajno zavračal.

Obtožbe temeljijo na telefonskih prisluhih pogovorom med nekdanjim konservativnim predsednikom in njegovim dolgoletnim odvetnikom Thierryjem Herzogom. Na zatožni klopi sta se poleg Sarkozyja znašla tudi njegov odvetnik Herzog in Azibert. Francoski mediji poročajo, da naj bi na nekem posnetku celo izjavil: "Pomagal mu bom napredovati, pomagal mu bom."

Grozi mu deset let zapora in milijon evrov globe
Sodni postopek bo trajal do 10. decembra, Sarkozyju pa grozi do deset let zapora in za milijon evrov globe, poroča BBC. Sarkozyjev predhodnik na mestu francoskega predsednika Jacques Chirac je bil pred devetimi leti obsojen na pogojno kazen dveh let zaradi poneverbe in zlorabe zaupanja v času, ko je bil pariški župan. Chiracu se takrat sicer zaradi zdravstvenih težav ni bilo treba pojaviti pred sodiščem.