Foto: EPA
Foto: EPA

Vlada je za usklajevanje prizadevanj za omilitev posledic ustanovila posebno krizno skupino.

V primeru te najvišje ravni opozorila je sicer med drugim prepovedano zalivanje trat, pranje avtomobilov, namakanje polj in polnjenje bazenov.

Francija se v teh dneh spopada že z tretjim vročinskim valom v letošnjem letu. Prizadeta so predvsem območja v osrednjem, južnem in vzhodnem delu države, kjer so v sredo, ko je vročina dosegla svoj višek, temperature dosegle skoraj 40 stopinj Celzija.

Kot je danes izpostavil minister za ekološki prehod Christophe Bechu, v državi že več kot sto občin nima več pitne vode. Glede na napovedi vremenoslovcev se v prihodnjih tednih ne obeta bistveno olajšanje.

Letošnji julij je bil za marcem 1961 drugi najbolj sušen mesec v državi doslej. "Ta suša je najhujša, kar smo jih kdajkoli zabeležili v naši državi. Stanje bi lahko naslednja dva tedna ostalo nespremenjeno ali se celo poslabšalo," je danes v izjavi sporočil kabinet premierke Elisabeth Borne. Suša je po njihovi oceni katastrofa tako za kmete kot ekosisteme in biotsko raznovrstnost.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Že tretji vročinski val letos

Francija se sicer v teh dneh spopada že z tretjim vročinskim valom v letošnjem letu. Prizadeta so predvsem območja v osrednjem, južnem in vzhodnem delu države, kjer so v sredo, ko je vročina dosegla svoj višek, temperature dosegle skoraj 40 stopinj Celzija, je poročal dopisnik RTV Slovenija Igor Jurič.

Visoke temperature so okrepile tudi izhlapevanje vode iz jezer in rek, v katerih so gladine upadle prav v trenutku, ko so potrebe po namakanju pred jesensko žetvijo največje, so še opozorili. Krepijo se bojazni, da bo zaradi suše kmetijski pridelek veliko manjši kot druga leta, kar je zaradi vojne v Ukrajini in posledično manjšega izvoza ukrajinskih žit še bolj skrb vzbujajoče, kot bi bilo sicer.

Obenem pa je državno energetsko podjetje EDF v več jedrskih elektrarnah moralo znižati proizvodnjo, saj so temperature rek postale previsoke in posledično vode, ki jo uporabljajo za hlajenje reaktorjev, ne morejo varno vračati v naravne vodotoke. "V luči te zgodovinske situacije se je premierka odločila aktivirati medresorsko krizno skupino in poziva vse, naj pazijo na vodne vire," so dodali v kabinetu Bornove.

Kot navaja AFP, se sicer v Franciji vrstijo kritike na račun izjeme pri varčevanju z vodo, ki so je denimo deležna igrišča za golf. Ta lahko v določenih obdobjih dneva še vedno zalivajo zelenice, in sicer celo v departmajih, kjer je razglašena velika ogroženost.

Kmetijsko ministrstvo ocenjujejo, da bo pridelek koruze, ki je glavni vir prehrane za živali, manjši za okoli 18,5 odstotka. Največ koruze pridelajo v Alzaciji in na vzhodu ter zahodu, je poročal BBC.

TF1 je poročala, da morajo kmetje v Alpah vsak dan s tovornjaki v dolino po vodo za živali, kar povečuje njihove stroške proizvodnje.

Drugi najbolj sušen mesec v zadnjih 60 letih

Julij je bil sicer v Franciji drugi najbolj sušen mesec od začetka merjenja v letih 1958-59. V celotnem mesecu je padlo 9.7 milimetra padavin. Manj padavin je bilo le marca 1961, ko je količina znašala zgolj 7.8 milimetra padavin, je še poročal Igor Jurič.

Francija v primežu vročine