Ministrica za evropske zadeve Nathalie Loiseau je sporočila, da se Francija ne bo spuščala v besedno vojno ali ukrepala proti Rimu. Foto: Reuters
Ministrica za evropske zadeve Nathalie Loiseau je sporočila, da se Francija ne bo spuščala v besedno vojno ali ukrepala proti Rimu. Foto: Reuters

"Matteo Salvini žali Francoze. Kaj imajo Italijani od tega? Nič. Se bodo zaradi tega spremenile politične razmere v Franciji? Ne," je v tvitu zapisala francoska ministrica za evropske zadeve Nathalie Loiseau in spomnila, da so se Francozi že na minulih predsedniških volitvah odločili proti desni populistični Marine Le Pen in za predsednika Emmanuela Macrona.

"Naš namen ni sodelovati v tekmovanju, kdo je neumnejši," je danes še izjavila ministrica in poudarila, da se francoska vlada ne bo spuščala v besedno vojno ali kako drugače ukrepala proti Rimu.

Sorodna novica Po očitkih o kolonizaciji Francija na zagovor poklicala italijansko veleposlanico

"Neutemeljene izjave je treba brati v kontekstu italijanske notranje politike," pa je v izjavi za javnost zapisalo francosko zunanje ministrstvo in izjave označilo za nesprejemljive. V torek je neimenovani vir v francoski diplomaciji dejal, da Salvini daje ostre izjave, ker meni, da ga lahko Di Maio z uporabo enake retorike prehiti v priljubljenosti.

Tako Salvinijeva Liga kot Di Maievo Gibanje vodita odločno kampanjo pred majskimi volitvami v Evropski parlament, obe stranki pa skušata pokazati, da sta prelomili z običajnimi politikami levo- in desnosredinskih strank.

Francoske puščice proti Parizu

Salvini je v prenosu v živo na Facebooku dejal, da Francija zaradi svojih interesov ne želi stabilne Libije. Macrona je obtožil, da "veliko govori, a malo doseže". "Deli lekcije o velikodušnosti, a na meji z Italijo zavrača na tisoče migrantov," je še dejal italijanski notranji minister.

Sorodna novica Salvini stopnjuje spor: Francija nima interesa za stabilizacijo Libije

Zadnji spor v napetih odnosih med Parizom in Rimom je sicer zanetil Di Maio, ki je v nedeljo Franciji očital, da je zakrivila krizo s prebežniki ter da ima v Afriki še vedno svoje kolonije, kjer kuje dobiček na račun revnih. Zaradi njegovih besed je francosko zunanje ministrstvo v ponedeljek na zagovor poklicalo italijansko veleposlanico v Parizu Tereso Castaldo.

Veleposlanico "spomnili na meje"

Francosko zunanje ministrstvo je danes še sporočilo, da so veleposlanico "spomnili na meje", ki jih je treba upoštevati, da bi se med državama nadaljevali prijateljski odnosi.