Mifepristone v ZDA uporabljajo za več kot polovico prekinitev nosečnosti. Foto: Reuters
Mifepristone v ZDA uporabljajo za več kot polovico prekinitev nosečnosti. Foto: Reuters

Francija večino tablet za splav dobi pri proizvajalcu, ki je večinoma v ameriški lasti, pri čemer je dobava že zdaj pod pritiskom zaradi pomanjkanja surovin.

Poleg tega pa ameriške zvezne države "kopičijo zaloge, da bi ublažile morebitno ustavitev proizvodnje ali prodaje tablet mifepristone in misoprostol", je v torek sporočil francoski visoki svet za enakost med spoloma HCE in opozoril na tveganje, da bi zato lahko sledilo pomanjkanje teh tablet v Franciji.

V Franciji s tabletami za splav sicer opravijo okoli 70 odstotkov prekinitev nosečnosti.

Ameriško vrhovno sodišče bo po pričakovanjih danes razsodilo o sodbi nižjega sodišča, da je ameriški zvezni urad za hrano in zdravila FDA z izdajo dovoljenja za tableto mifepristone leta 2000 kršil več pravil in je uporabo zdravila dovolil pod političnimi pritiski.

Primer sodi v širšo kampanjo ameriških konservativcev proti pravici do splava, potem ko je konservativna večina vrhovnega sodišča lani razveljavila odločitev v primeru Roe proti Wade, s tem pa pravico do splava po vsem ozemlju države, ki so ga s to zgodovinsko razsodbo dobile Američanke leta 1973.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem prejšnji mesec obljubil, da bo kmalu predstavil zakon o vključitvi pravice do splava v francosko ustavo.