Foto: EPA
Foto: EPA

Tudi po spremembi pravil, ki jo je sprejela vlada predsednika Joeja Bidna, se tablete še vedno dobijo le na recept, a jih lahko bolniki prejmejo v lekarnah ali po pošti, poroča BBC. Ta ukrep bi lahko precej razširil dostop do splava z zdravili.

Tablete za prekinitev nosečnosti so postale bolj iskane po lanski odločitvi ameriškega vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo zvezno pravico do splava, zaradi česar je več zveznih držav prepovedalo ali močno omejilo dostop do splava.

Po podatkih inštituta Guttmacher se v ZDA več kot polovica splavov že opravi s tabletami, namesto z operacijo.

Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je že decembra 2021 napovedala, da bo trajno ukinila zahtevo, da bolniki zdravila na recept prejmejo neposredno pri ponudniku zdravstvenih storitev.

Ameriško združenje porodničarjev in ginekologov je novi ukrep pozdravilo kot "pomemben korak" naprej. Dodali so, da odločitev FDA-ja ne bo rešila težav z dostopom do splava za vse ljudi, ki potrebujejo oskrbo na področju reproduktivnega zdravja, a da bo bolnikom, ki potrebujejo mifepristone, ponudila dodatne možnosti za pridobitev tega ključnega zdravila.

Mifepristone se jemlje v kombinaciji z drugim zdravilom misoprostolom, običajno v 10.–12. tednu nosečnosti. Misoprostol je bilo že zdaj mogoče na recept dobiti v lekarnah.

Da bi lahko ponudile mifepristone, morajo lekarne pridobiti potreben certifikat. Kljub lažjemu dostopu do tega zdravila pa bodo morale ženske v več kot 20 zveznih državah, ki so prepovedale splav, verjetno potovati v druge države, da ga bodo dobile.