Deratizacijska podjetja po Franciji poročajo o občutnem porastu klicev zaradi stenic. Foto: EPA
Deratizacijska podjetja po Franciji poročajo o občutnem porastu klicev zaradi stenic. Foto: EPA

Francoska vlada se na vse pretege trudi, da bi stenice iztrebila in zajezila nacionalno (in mednarodno) paniko zaradi nadležnih žužkov, a za zdaj neuspešno. Nekateri celo odpovedujejo potovanja v Francijo zaradi stenic. Kako kritična je zares težava in ali je histerija pretirana?

Po poročilu francoske zdravstvene agencije so stenice med letoma 2017 in 2022 infestirale dobrih 10 odstotkov francoskih gospodinjstev.

A težava je letos postala še bolj pereča in na to temo se bodo prav danes v premierkinem uradu sešli visoki predstavniki ministrstev za zdravje, gospodarstvo in promet, da bi uskladili akcijski načrt proti tem škodljivcem.

Foto: AP
Foto: AP

"Stenice so javnozdravstvena težava in jih je treba razglasiti za tako," je zapisal prejšnji mesec v pismu francoski premierki Elisabeth Borne pariški podžupan Emmanuel Gregoire in dodal, da proti tej težavi "ni nihče odporen". "Država mora nemudoma združiti vse zainteresirane strani za pripravo akcijskega načrta, da bomo ustrezno ukrepali proti tej nadlogi."

Cilj: podati točno realno stanja

Vladni predstavniki naj bi pospešili predloge za nacionalni opazovalni urad za stenice. Njihov cilj je podati verodostojno sliko stanja.

Entomologi in zdravstveni strokovnjaki namreč opozarjajo, da čeprav se je populacija stenic nedvomno povečala – in to ne le v Franciji –, je mnogo zgodb in pričevanj tudi povsem izmišljenih, obstaja pa resno tveganje neupravičene histerije.

Nicolas Roux de Bézieux, avtor spletne strani za nadzor nad škodljivci badbugs.fr, je za BBC povedal, da se v kar treh od štirih klicev, ki jih prejme od zaskrbljenih meščanov, izkaže, da težav niso povzročile stenice.

Romain Morzaderc, deratizer iz Bretanje, pa je za časopis Ouest-France povedal, da "gre v 99 odstotkih primerov za nadležne črne insekte, ampak ne, to niso stenice".

Vlado skrbi, kako zgodba o stenicah prevladuje na naslovnicah tako doma kot v tujini. Ministri se bojijo, da je podoba Pariza zdaj omadeževana in da bo škodo utrpel tudi turizem, še posebej pred olimpijskimi igrami.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Opozorila zvezdnikom: Tudi luksuzni hoteli niso varni

Panika se je razširila tudi v ZDA, potem ko so strokovnjaki začeli opozarjati zvezdnike, ki so se udeležili pariškega Tedna mode ta teden, naj bodo pozorni, da se ne bodo vrnili s stenicami.

Entomolog Jim Fredericks je za TMZ ob tem povedal, da so stenice zelo dobre pri oklepanju ljudi ali predmetov, kar pomeni, da bi lahko infestacija stenic v Parizu sledila številnim zvezdnikom domov. Fredericks zato udeležencem Tedna mode priporoča, da pred poletom v domovino temeljito pregledajo svojo prtljago in posteljnino – tudi če so bivali v luksuznih hotelih.

Foto: EPA
Foto: EPA

Minister miri: V večini primerov ne gre za stenice

Kot poroča BBC, ima francoska vlada pred seboj zahtevno nalogo najti delikatno ravnotežje med pomirjanjem javnosti in ozaveščanjem o težavi, ki terja naglo in učinkovito akcijo, da bi se spravila pod nadzor.

Minister za prevoz Clément Beaune je v sredo dejal, da od skoraj 50 domnevnih opažanj stenic na vlakih in podzemni železnici ni bil potrjen niti eden.

"Ne bi rad videl, da bi se v javni diskurz prebilo tako pljuvanje po Franciji, kot ga vidimo včasih po anglosaških državah. Težavo je treba vzeti zelo resno, ampak brez histerije," je opozoril.

"Nobenega porasta stenic na javnih prevoznih sredstvih ni. Nobenega porasta primerov ni, nobene psihoze, nobene potrebe po živčnosti. Problematiko jemljemo resno in vsak prijavljen primer preverimo, a nobena prijava glede stenic na pariškem metroju in vlakih se ni potrdila kot resnična. Vse upravljavce pa sem pozval, da objavijo statistiko o prijavljenih in potrjenih primerih. Pomembno je biti transparenten."

Težava tudi deratizerji na črno

Deratizacijska podjetja po Franciji sicer v zadnjih tednih poročajo o velikem porastu klicev zaradi stenic. Strokovnjaki pravijo, da se število prijav vsako leto poveča po poletnih počitnicah – in vsako leto je teh prijav več.

O stenicah poročajo iz kinematografov, vlakov, bolnišnic in šol. Zadnja "žrtev" invazije stenic je tako postala srednja šola Elisa-Lemonnier v Parizu. Tamkajšnji profesorji danes protestno niso prišli v službo, potem ko so v več učilnicah, pisarnah in garderobah našli stenice.

Javno paniko so znatno okrepila družbena omrežja, čeprav se za ogromno videoposnetkov, ki krožijo po spletu, nazadnje izkaže, da ne gre za stenice, ampak neke druge žuželke.

Med ukrepi, o katerih razmišlja vlada, so regulacija cen deratizacije, razjasnitev finančnih odgovornosti med stanodajalci in najemniki ter registriran seznam deratizacijskih podjetij.

Zaskrbljeni lastniki stanovanj namreč pogosto prepozno pokličejo na pomoč, ker se bojijo prevar deratizerjev na črno. Po besedah Jean-Michela Berengerja, vodilnega strokovnjaka za stenice v Franciji, so številni deratizerji le minimalno usposobljeni in z veseljem zaračunajo svoje delo, tudi ko dobro vedo, da ne gre za stenice.

Stenice, ki so večinoma izginile iz francoskega vsakdana v 50. letih prejšnjega stoletja, so se v zadnjih desetletjih znova pojavile v večjem številu, predvsem velemesta, večinoma zaradi velike gostote prebivalstva, sistema množičnega prevoza in dejstva, da hodijo ljudje več na počitnice. Gnezdijo običajno v vzmetnicah, a jih lahko najdemo tudi zakopane v prtljagi in oblačilih.

V Parizu so se izredno namnožile posteljne stenice