Stenice. Foto: AP
Stenice. Foto: AP

Več uporabnikov javnega prevoza je poleti na družbenih omrežjih objavilo videoposnetke stenic na pariškem javnem prevozu, tako na avtobusih, podzemni železnici, hitrih vlakih kot letališču Charlesa de Gaulla. Nekaj potnikov je zapisalo, da si ne upajo več uporabljati sedežev in se bodo vozili stoje.

Stenice je v tem tednu na enem od vagonov opazil tudi voznik podzemne železnice, vendar so oblasti pozneje sporočile, da niso potrdili stenic. Kljub temu so zaradi previdnosti vagon umaknili iz prometa in ga bodo razkužili. Operaterji podzemne železnice ob tem trdijo, da sedeže redno čistijo.

Javni prevoz pa ni edina žrtev krvosesov, saj so imeli težave tudi v kinodvoranah. Stenice napadajo tudi zasebne domove. Podjetja za zaplinjevanje so imela od poletja po poročanju Guardiana vse več povpraševanja po čiščenju.

Stenice so razburkale tudi francosko politiko. Minister za promet Clement Beaune je dejal, da bo prihodnji teden s ciljem "pomiriti in zaščititi" ljudi sklical operaterje javnega prevoza, "da jih obvesti o protiukrepih in o tem, kako narediti več za zaščito potnikov".

Težave s stenicami naj bi imeli predvsem v javnem prevozu. Foto: Pixabay
Težave s stenicami naj bi imeli predvsem v javnem prevozu. Foto: Pixabay

Pariška mestna hiša zagotavlja, da bodo težave odpravili do olimpijskih iger prihodnje leto. V tem tednu so pozvali premierko Elisabeth Borne, naj ustanovi delovno skupino za žuželčjo "nadlogo".

"Nihče ni varen"

"Nihče ni varen. Lahko jih dobite kjer koli in nato prinesete domov ter jih ne odkrijete pravočasno, nato pa se namnožijo in razširijo," je za francosko televizijo dejal podžupan Pariza Emmanuel Gregoire.

Vodja parlamentarne skupine opozicijske levičarske stranke La France Insoumise Mathilde Panot je dejala, da so stenice "povzročile pekel za milijone družin v državi", in pozvala vlado, naj stenice prepozna kot "težavo javnega zdravja".

Desetina francoskih domov imela stenice

Francoski nacionalni zdravstveni in sanitarni organ Anses je ugotovil, da je bilo med letoma 2017 in 2022 okuženih 11 odstotkov domov v deželi z 68 milijoni prebivalcev.

Stenice so v 50. letih večinoma izginile iz vsakdanjega življenja, vendar so se v zadnjih desetletjih znova pojavile in postale odpornejše proti kemikalijam. Naselijo se lahko v vzmetnicah, oblačilih in prtljagi, ljudem pa kri pijejo ponoči. Pogosto povzročajo tudi psihološke stiske, težave s spanjem, anksioznost in depresijo.