Policija je prišla v protiizgredni opremi. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Policija je prišla v protiizgredni opremi. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Skvot v zapuščenih prostorih avtobusnega prevoznika je bil dom za približno 450 prebežnikov, med katerimi so bile tudi matere z majhnimi otroki, poroča Deutsche Welle. Med izseljenimi je bilo tudi 50 žensk in 20 otrok. Najmanj 10 otrok hodi v lokalne šole.

Organizacije za zaščito človekovih pravic pravijo, da je imela večina ljudi tam ustrezne dokumente in so čakali na socialne nastanitve. Številni imajo status begunca in zaposlitev, a niso mogli najti primerne nastanitve, poroča Guardian.

Organizacije se bojijo, da prebežniki, ki so bili pregnani z namenom "očistiti" mesto pred začetkom olimpijskih iger, po pregonu ne bodo prejeli pomoči za dolgoročno nastanitev.

"Skvot je bil največji v Franciji. Zaradi olimpijskih iger se je njegova velikost podvojila. Lani so oblasti pregnale migrante iz bližnje olimpijske vasi in številni razseljeni ljudje so prišli sem," je dejal Paul Alauzy iz humanitarne organizacije Zdravniki sveta (Medecins du Monde).

Oblasti so sporočile, da bo operacija izselitve trajala nekaj dni. V sredo je bilo prisilno odstranjenih okoli 300 ljudi, 150 jih je odšlo prejšnji večer.

Številne izseljene so dali na avtobuse, ki so jih odpeljali v Orleans in Bordeaux.

Dobrodelne organizacije menijo, da želijo oblasti z ulic in iz skvotov odstraniti brezdomce, da bi bil Pariz s predmestji lepši za globalni športni dogodek, ki se začne 26. julija.