Foto: EPA
Foto: EPA

Več policijskih sindikatov z dvema največjima – Alliance in Unsa Police – na čelu meni, da bi morali policisti med OI prejemati bonus do 2000 evrov, pa tudi, da bi imeli zagotovljen dopust in varstvo otrok.

Stavka poteka po tem, ko je en sindikat prejel z notranjega ministrstva obvestilo, da bodo med dvema tednoma olimpijskih iger, od 24. julija do 11. avgusta, mobilizirani prav vsi policisti v državi, v tem času pa tudi ne bodo smeli na dopust.

Francoski policisti si načeloma lahko med 15. junijem in 15. septembrom vzamejo skupno deset dni dopusta, sicer pa morajo biti v službi. Pričakuje se, da bodo med OI v Pariz premestili številne regionalne policiste, ki pa zahtevajo zagotovila glede nastanitve in delovnika, poroča Guardian.

Policisti, dežurni v sredo zvečer, so se že takrat začeli mobilizirati pred nekaterimi postajami. Sindikati so svoje člane za danes pozvali k "minimalni dejavnosti", kar pomeni, da se sicer odzivajo na klice in nujne primere, ognejo pa se običajnih patrulj.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Danes še vedno nimamo nobenih podrobnosti, razen tega, da bodo morali med 24. julijem in 11. avgustom delati prav vsi policisti in da se bo lokalni kontingent premaknil iz Strasbourga v Pariz, približno 30 odstotkov našega osebja. Zato hočemo zagotovljeno otroško varstvo, ker imajo kolegi otroke, ki jih je treba paziti, saj bo to čas šolskih počitnic," je za France Inter povedal Sylvain André iz policijskega sindikata Alliance v Strasbourgu.

"Potrebujemo tudi podrobnosti o nastanitvi in logistiki. Moramo vedeti, ali bomo lahko imeli dopust? Rekli so deset dni, ampak ne vemo, ali ga bomo lahko imeli v enem kosu. Leta 2023 smo imeli izredno leto z izgredi v juniju. Od terorističnih napadov leta 2015 dalje smo imeli krizo rumenih jopičev, covidno krizo, vse reforme, pokojninsko reformo, ko je bilo treba mobilizirati enote. Policisti zdaj sprašujejo, kdaj bodo dejansko lahko imeli počitek?"

Sindikati so se srečali tudi z notranjim ministrom Géraldom Darmaninom, ki je dejal, da naj bi vse ukrepe v podporo policistom sprejeli do konca meseca. Kot so še povedali z urada ministra, so bili pogovori "konstruktivni", samo za ta namen pa naj bi dali na stran do 500 milijonov evrov.

Iz sindikata Alliance so sporočili, da je današnja akcija prvi korak in da bi lahko bilo še več podobnih akcij med pogajanji.