Le Pen v poskusu pridobivanja glasov opušča nekatera skrajno desna stališča iz preteklosti. Foto: Reuters
Le Pen v poskusu pridobivanja glasov opušča nekatera skrajno desna stališča iz preteklosti. Foto: Reuters

"Po nedavnih izjavah AfD-ja v naslednjem mandatu v Evropskem parlamentu ne bomo sedeli skupaj z njimi," je v izjavi za bruseljski bilten Politico potrdila poslanka RN-a in tiskovna predstavnica strankine volilne kampanje Caroline Parmentier.

Nacionalni zbor, ki ga vodi Marine Le Pen, si že leta prizadeva okrepiti podporo in se oddaljiti od svoje skrajno desne preteklosti, medtem ko AfD v zadnjem času zavzema vse ostrejša stališča.

Dokončen razkol med obema strankama je povzročila izjava vodilnega kandidata AfD-ja Maximiliana Kraha na evropskih volitvah v povezavi z nacističnimi enotami SS, saj je za italijanski časopis La Repubblica dejal, da "nikoli ne bi rekel, da je vsakdo, ki je nosil uniformo SS-a, avtomatično zločinec".

"Milijon vojakov je nosilo uniformo SS-a. Ali res lahko rečete, da je bil nekdo zločinec, ker je bil častnik v SS-u," se je vprašal Krah, ki je s tem komentiral izjave nemškega pisatelja Günterja Grassa, ki je pred smrtjo priznal, da se je kot najstnik pridružil nacističnim enotam SS.

Tiskovni predstavnik stranke AfD je potrdil, da je zvezno predsedstvo stranke Krahu, sicer evropskemu poslancu, dobra dva tedna pred evropskimi volitvami prepovedalo javne nastope. Tudi sam je v izjavi na omrežju X potrdil, da se ne bo več udeleževal predvolilnih dogodkov, obenem pa da tudi odstopa kot član vodstva AfD-ja. Kot je dodal, mora AfD ohraniti enotnost, zadnje, kar potrebuje, pa da je razprava o njem.

Na račun Kraha se je v zadnjem času zvrstilo že več obtožb. Foto: Reuters
Na račun Kraha se je v zadnjem času zvrstilo že več obtožb. Foto: Reuters

Padanje podpore AfD-ju

To sicer ni edina težava za AfD, ki mu v zadnjem času pada sicer visoka podpora v anketah. Prav Krah je v središču afere zaradi sumljivih povezav z Rusijo in Kitajsko. Njegov nekdanji asistent je namreč osumljen, da je vohunil za Kitajsko, tako Krah kot še en kandidat na volitvah, Petr Bystron, pa sta osumljena tudi prejemanja denarja za širjenje proruskih stališč.

Tako francoska kot nemška stranka sta članici skrajno desne evropske Stranke identitete in demokracije (ID), ki se ji na junijskih volitvah obeta porast podpore. Parmentier pri tem ni povedala, ali namerava RN izstopiti iz ID-ja ali pa si bo prizadevala za izključitev nemškega AfD-ja.

Neimenovani svetovalec Le Pen je pojasnil, da odločitev RN-a ne bo vplivala na ID v prihodnjem mandatu, saj da imajo "dovolj narodnosti za ohranitev naše politične skupine". "Naše zaveznike smo obvestili, da ne želimo sedeti z AfD-jem pri oblikovanju naslednje skupine," je še dodal.

Glede na nedavno javnomnenjsko raziskavo Politica se bo stranka ID na evropskih volitvah uvrstila na četrto mesto, tik za liberalci iz stranke Renew. Razkol med RN-jem in AfD-jem pa bi lahko vplival na volilni izid ID-ja.

Italijanska skrajno desna stranka Liga, ki je tudi članica ID-ja, je glede razkola med RN-jem in AfD-jem že sporočila, da sta vodja Lige Matteo Salvini in Le Pen popolnoma usklajena in v soglasju.