Nemško zvezno tožilstvo je navedlo, da gre za izjemno hude obtožbe vohunjenja. Foto: Reuters
Nemško zvezno tožilstvo je navedlo, da gre za izjemno hude obtožbe vohunjenja. Foto: Reuters

Nemško zvezno tožilstvo je sporočilo, da je Jian G., sodelavec glavnega kandidata AfD-ja na junijskih volitvah v Evropski parlament Maximilana Kraha, obtožen, da je kitajski obveščevalni službi posredoval informacije o pogajanjih in odločitvah v Evropskem parlamentu.

Jian G., ki je živel v Bruslju in vzhodnonemškem mestu Dresden, je vohunil tudi za kitajskimi opozicijskimi predstavniki v Nemčiji, je še navedlo tožilstvo in dodalo, da gre za izjemno hude obtožbe vohunjenja. Oblasti so ga v Dresdnu aretirale v ponedeljek in preiskale njegova stanovanja.

Tiskovni predstavnik AfD-ja je dejal, da je novica "zelo skrb vzbujajoča" in dodal, da nimajo dodatnih informacij o primeru in da morajo zato počakati na nadaljnjo preiskavo sodišča.
Krah in kitajsko veleposlaništvo se na prošnje agencije Reuters za komentar nista takoj odzvala.

V Berlinu so očitke o vohunjenju za Kitajsko označili za zelo resne in pozvali k temeljiti preiskavi. "Če se potrdi, da se vohunjenje za Kitajsko dogaja v Evropskem parlamentu, potem je to napad na evropsko demokracijo od znotraj," je dejala nemška notranja ministrica Nancy Faeser.

"Namen tovrstnega hujskaštva je zelo očiten – gre za blatenje Kitajske ter rušenje ozračja sodelovanja med Kitajsko in Evropo," je dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin. Dejal je še, da je to v zadnjih letih pogosto okrog stikov na visoki ravni med Kitajsko in Evropo.

Osumljenec je bil aretiran istega dne, ko so bili aretirani tudi trije nemški državljani, osumljeni, da so hoteli kitajskemu ministrstvu za državno varnost (MSS) predati tehnologijo, ki bi se lahko uporabila v vojaške namene.

Teden dni prej je nemški kancler Olaf Scholz odpotoval na Kitajsko, da bi pritisnil na Peking glede kitajske podpore ruskemu gospodarstvu in načel vprašanja kraje intelektualne lastnine in poštenega dostopa do trga.