Ob odprtem vhodu trgovine ne bodo smele uporabljati klimatske naprave. Foto: EPA
Ob odprtem vhodu trgovine ne bodo smele uporabljati klimatske naprave. Foto: EPA

V nekaterih delih Francije ta pravila že veljajo, zdaj pa jih bodo po napovedi ministrice za ekološko tranzicijo Agnes Pannier-Runacher razširili na vso državo, saj po njenih besedah absurdno imeti odprta vhodna vrata ob prižgani klimatski napravi.

Za kršitev novih pravil bo zagrožena kazen 750 evrov, a bo na začetku vlada poskrbela za izobraževanje in ozaveščanje lastnikov trgovin.

Po napovedi ministrice bodo najprej sprejeli omejitev neonskega oglaševanja med eno in šesto uro zjutraj, sledila pa bo še prepoved odprtih vrat v primeru hlajenja ali ogrevanja v trgovini.

Omejevanje svetlobnega oglaševanja ževelja v mestih z manj kot 800.000 prebivalci, zdaj pa bo prepoved veljala za vsa mesta, ne glede na njihovo velikost. Izjema so letališča, avtobusne in železniške postaje.

Francija uvaja omejitve v času energetske krize zaradi ruske vojne v Ukrajini, ki je botrovala skokoviti rasti cen energentov.

Poraba energije za klimatske naprave je narasla v zadnjih tednih, ko se Francija skupaj z velikim delom Evrope spopada s hudim vročinskim valom in temperaturo več kot 40 stopinj Celzija.