Francoske oblasti bodo v Pireneje naselile novi medvedki iz Slovenije. Foto: BoBo
Francoske oblasti bodo v Pireneje naselile novi medvedki iz Slovenije. Foto: BoBo

V dobrih dvajsetih letih so na prošnjo francoske strani v Pireneje naselili že devet slovenskih rjavih medvedov, da bi tako pripomogli k ohranitvi živalske vrste, ki ji je na tem območju grozilo popolno izumrtje. Ves ta čas rejci opozarjajo, da zaščitene zveri napadajo njihovo živino. Zaradi neposrednih medvedjih napadov in bega pred njimi število ovac upada v stotinah, in to na letni ravni.

Novi minister Rugy je zgolj potrdil načrt svojega predhodnika, znamenitega okoljevarstvenika Nicolasa Hulota, ki se je iz vladnega kabineta poslovil avgusta. Gre za proceduro, v kateri sodelujejo s Slovenijo, ki pri naseljevanju medvedov v Pireneje, tako kot doslej, ostaja partnerica, je v mestu Pau pojasnjeval Rugy.

Minister je poslušal očitke, da je zaobšel voljo krajevnih skupnosti. V dolini Aspe so nasprotovanje izrazili razjarjeni živinorejci, opremljeni tudi z lovskimi puškami so pokazali, s čim so pripravljeni braniti svoje črede.

Ne bi bilo prvič, da bi divji lovci zadeve vzeli v svoje roke in odstrelili tudi slovenske medvede. Svojo skrb utemeljujejo s številkami. Lani so našteli 162 medvedjih napadov, več kot 460 mrtvih ovac, za kar od istih politikov, ki v Pireneje naseljujejo slovenske medvede, zahtevajo denarno odškodnino.

Preselitev v začetku oktobra
Načrte o naselitvi novih medvedk so potrdili tudi na slovenskem ministrstvu za okolje in prostor. Nobena stran ne želi sporočiti točnih lokacij in datuma, od kod in kam ter kdaj bodo preselili medvedki. Razlog – preprečiti želijo najmanjše tveganje, ki bi lahko ogrozilo preselitev. Jasno je le, da naj bi to storili v začetku oktobra.

Novi slovenski medvedki razburjata kmete v Pirenejih
Novi slovenski medvedki razburjata kmete v Pirenejih