Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po Parizu se je v sredo dopoldne od središča prestolnice do sedeža ministrstva za kmetijstvo vila dolga povorka traktorjev s transparenti in napisi "Macron likvidira kmetijstvo" ter "Rešite svojega kmeta".

Za protest so se francoski kmetje odločili po sodbi sodišča Evropske unije, ki je prejšnji mesec razveljavilo dovoljenje pridelovalcem sladkorne pese za uporabo v EU-ju prepovedanega pesticida.

Francoske kmete skrbi, da bo prepoved pomenila nadaljevanje upada nasadov sladkorne pese in zapiranje tovarn sladkorja, ob tem pa francoski vladi očitajo, da je pretirano omejuje pesticide, kar je v nasprotju z njenimi pozivi h krepitvi prehranske varnosti.

"Naša proizvodna sredstva še naprej spodkopavajo prepovedi brez rešitev," je za Reuters povedal generalni sekretar glavnega francoskega kmetijskega sindikata FNSEA Jerome Despey. "Dovolj je dovolj," je še dodal.

Kmetje zahtevajo nadomestilo za celo leto

Okoljski aktivisti so po drugi strani pozdravili sodbo sodišča EU-ja, saj pesticidi škodujejo prsti in divjim živalim, pri čemer poudarjajo, da semena sladkorne pese z neonikotinoidnimi insekticidi lahko škodijo čebelam.

"Biotske raznovrstnosti, ki je nepogrešljiva za življenje na Zemlji in kmetijstvo, ne smemo žrtvovati," je v izjavi sporočila skupina Generations Futures, ki se bojuje proti uporabi pesticidov.

Kmetje sicer trdijo, da rastline sladkorne pese ne privabljajo čebel in da so zaradi prepovedi izpostavljene bolezni virusa pesne rumenice, kar po njihovih besedah povečuje možnosti za manjšo proizvodnjo in s tem večjega uvoza iz držav, ki dovoljujejo neonikotinoide.

Francoski kmetijski minister Marc Fesneau bo v četrtek predstavil načrt predstavnikom sektorja sladkorne pese. Skupina pridelovalcev sladkorne pese CGB je sporočila, da se je minister strinjal, da bodo pridelovalci sladkorne pese letos prejeli celotno nadomestilo za izgubo pridelka, če bo prišlo do resnega napada pesne rumenice.