Dosedanja pariška županja Anne Hidalgo ob oddaji glasovnice. Foto: Reuters
Dosedanja pariška županja Anne Hidalgo ob oddaji glasovnice. Foto: Reuters

Zmaga dosedanjega premierja Phillipa bo najbrž vodila do zamenjav v ministrskem kabinetu, čeprav francoska ustava premierju dovoljuje, da ob morebitni zmagi na županskih volitvah ohrani položaj premierja in imenuje župana na osvojeno mesto.

Predsednik Macron je Phillipu čestital za "čudovito zmago", ki pa bo najverjetneje eden redkih uspehov njegove stranke Naprej, republika! na letošnjih lokalnih volitvah.

V velikih mestih po Franciji naj bi večino v mestnih svetih pretežno osvojila stranka Zelenih. V prestolnici Pariz kaže na zanesljivo zmago dosedanje socialistične županje Anne Hidalgo.

Nacionalni zbor naj bi zmagal v Perpignanu
Vzporedni izidi medtem kažejo na zmago skrajno desne stranke Nacionalni zbor (nekdanja Nacionalna fronta) v mestu Perpignan. Če bo zmaga potrjena, bo skrajno desna stranka Marine Le Pen prvič v zgodovini imenovala župana v kraju z več kot 100.000 prebivalci.

Volilna udeležba je bila nizka – 40,5-odstotna. Na voliščih so veljali ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, vključno z obveznimi zaščitnimi maskami, omejenim številom volivcev, ki bodo lahko hkrati na volišču, in razpoložljivostjo razkužil.

V prvem krogu izvolili župane 30.000 občin

Sorodna novica V Franciji kljub epidemiji volili župane - slab izid za Macronovo stranko

V prvem krogu 15. marca so izvolili mestne svete in župane v več kot 30.000 francoskih občinah. V nekaj manj kot 5000 občinah je bil potreben drugi krog, ki naj bi potekal 22. marca, a so ga preložili.

Predsednik Macron je kmalu po izvedenem prvem krogu volitev odredil stroge ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa.

Francoska vlada je bila zaradi izvedbe volitev tik pred zaprtjem deležna ostrih kritik, veliko ljudi pa se glasovanja ni niti udeležilo – doma je ostalo kar 55 odstotkov volivcev.

Okužbe znova v porastu
V petek so v Franciji potrdili največ dnevnih okužb (1588) v skoraj mesecu dni. Vse od 30. maja namreč v Franciji niso potrdili več kot tisoč okužb na dan.