Prizor s protestov v Parizu. Foto: Reuters
Prizor s protestov v Parizu. Foto: Reuters

Zelena luč senata za dvig upokojitvene starosti v senatu je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zmaga izvršne veje oblasti, ki želi pospešiti sprejemanje pokojninske reforme v parlamentu, a se obenem izogniti uporabi člena ustave, ki omogoča sprejetje zakonodaje brez glasovanja v parlamentu.

"Vesela sem, da so razprave omogočile to glasovanje," je tvitnila predsednica vlade Elisabeth Borne. V senatu je za glasoval 201 senator, 115 jih je bilo proti.

V narodni skupščini, kjer ima vlada relativno večino, dviga upokojitvene starosti zaradi opozicije, pa tudi zaradi zelo natrpanega urnika razprav, ki ga je predpisala vlada, sploh ni bilo mogoče obravnavati.

Sorodna novica Francijo ohromile množične stavke in protesti zaradi predlagane pokojninske reforme

Vlada upa, da bo senat o delu zakonodaje glasoval do izteka roka, ki ga je sama določila za nedeljo. V tem primeru se bo sestal skupni odbor senatorjev in poslancev, ki bo poskušal doseči dogovor o celotni pokojninski reformi, ki bi ga nato lahko sprejeli 16. marca, poroča AFP.

Na shodih in stavkah na milijone Francozov

Reforma od prvega dne razburja sindikate in delavce. Na protestih in stavkah, ki potekajo od 19. januarja, je sodelovalo na milijone Francozov. Zadnji množični protesti proti pokojninski reformi so v Franciji potekali v torek, naslednji so napovedani za soboto.

Vlada kljub protestom vztraja pri reformi, češ da bi se brez nje pokojninski sistem sesul. Pokojninska reforma je bila tudi ena osrednjih predvolilnih obljub predsednika Emmanuela Macrona. Kritike so skušali omiliti z obljubo o zvišanju najnižje zagotovljene pokojnine na 1200 evrov ter dodatkih za upokojence z zdravstvenimi težavami in tiste, ki so opravljali fizično zahtevna dela. Opozicija pa jim očita, da gre zgolj za "bombončke" brez pravega učinka.