Protestniki odločno nasprotujejo zvišanju upokojitvene starosti. Foto: Reuters
Protestniki odločno nasprotujejo zvišanju upokojitvene starosti. Foto: Reuters

Življenje v Parizu in drugih francoskih mestih je danes tako rekoč obstalo. Po vsej državi je bilo napovedanih več kot 300 protestov. Po javnomnenjskih anketah večina Francozov stavko podpira.

To je več kot na doslej najbolj množičnih protestih proti reformi 31. januarja, ki se jih je po podatkih oblasti udeležilo 1,27 milijona ljudi, po podatkih sindikatov pa 2,5 milijona

V Parizu se je po ocenah sindikata CGT na protestih zbralo približno 700.000 ljudi, po ocenah notranjega ministrstva pa 80.000,. Ministrstvo je izpostavilo, da je bila udeležba v prestolnici nekoliko manjša kot 31. januarja, zato pa večja na podeželju.

Ker vlada ne kaže nobenih znakov, da bi odstopila od svojega pokojninskega načrta, je vodja sindikata Splošne konfederacije delavcev (CGT) Philippe Martinez za radijsko postajo France Info dejal, da je cilj protestov "spraviti francosko gospodarstvo na kolena". Ob tem je pojasnil, da je namen protestov in stavk med drugim povzročiti motnje v prometu in energetskem sektorju. Za stavke je okrivil francosko vlado, češ da ne upošteva 91 odstotkov delavcev, ki so pokojninsko reformo že zavrnili.

Protestniki so preprečili dobavo goriva v vse francoske rafinerije nafte. Stavka je vplivala na vse železniške povezave v državi in tudi na vlak Eurostar, ki vozi pod Rokavskim prelivom. Redkeje so vozili mestni avtobusi in vlaki podzemne železnice. Odpovedanih je bilo 30 odstotkov poletov danes in v sredo, saj stavkajo tudi nadzorniki zračnega prometa. Prizadete so bile dobavne verige. Nekateri študentje so v ponedeljek zvečer zasedli univerze, stavkali so tudi smetarji.

Javni promet je obstal. Foto: AP
Javni promet je obstal. Foto: AP

Predlagan dvig upokojitvene starosti na 64 let

S predlagano reformo naj bi se upokojitvena starost v Franciji s trenutnih 62 zvišala na 64 let. Postopek sprejemanja reforme je zdaj v parlamentarnem postopku. Predsednik države Emmanuel Macron zagovarja reformo, konec februarja je dejal, "da vsi vedo, da je treba delati dlje, če živimo dlje" in če želijo ohraniti pokojninski sistem. Poudaril je, da lahko "z delom okrepijo moč naroda in omogočijo financiranje socialnega sistema, ki vsem pomaga pri izobraževanju in zdravstvenem varstvu".

Reforma pa od prvega dne razburja sindikate, ki so s stavkami in protesti od 19. januarja na ulice pripeljali na milijone Francozov. Po petem dnevu protestov 16. februarja so sindikati potrdili svojo odločenost, da reformo onemogočijo, in obljubili, da bodo 7. marca s splošno stavko "ustavili Francijo", če vlada ne bo odstopila od dviga najnižje upokojitvene starosti. Gre za že šesto stavko od sredine januarja, po napovedih sindikatov je to največja do zdaj.

V Franciji stavke in protesti

Stavkovni in protestni utrip iz francoskih mest si oglejte v galeriji.