Foto: EPA
Foto: EPA

Sindikat Syngof je pisal svojim 1.600 članom in jih pozval, naj bodo pripravljeni, da prenehajo izvajati splave, da bi bili tako "slišani" in da bi prisilili vlado, da jim prisluhne, navaja Guardian.

Syngof, ki zastopa okoli četrtino francoskih ginekologov in porodničarjev, je objavil pismo v znak protesta proti pomanjkanju stroškov za zavarovanje kolegov, obsojenih zdravniških napak.

Zdravstvena ministrica Agnès Buzyn in feministične organizacije so sporočile, da je grožnja "nesprejemljiva" in da dejansko jemlje "ženske za talce". "V nobenem primeru ne bi smeli jemati žensk za talke in jih izrabljati kot sredstvo za pogajanje ali za medijsko poročanje o tematiki, ki jo ministrstvo tesno spremlja," je dejala Buzynova.

Ob tem je dodala, da se s tem "oporeka brezpogojnemu spoštovanju pravic do splava v Franciji" in da obžaluje "popačeno podobo", ki jih take izjave dajejo o francoskih ginekologih in porodničarjih, in sicer "od sindikata, ki bi jih moral zastopati".

"V nasprotju z etiko"

Spor je izbruhnil le nekaj mesecev po tem, ko je predsednik Syngofa, Bertrand de Rochambeau, pojasnil, da ne želi opravljati splavov, ker da gre pri njih za "umor".

V pismu, ki ga je ta teden razposlal njegov kolega Jean Marty, nekdanji predsednik sindikata, ta poziva ginekologe, naj bodo "pripravljeni prenehati izvajati splave, da bi se jih tako slišalo". Po valu kritik je Marty novinarjem povedal, da je bil namerno provokativen.

Francoska zdravniška zbornica je grožnjo obsodila in jo označila, da je "v popolnem nasprotju z zdravniško etiko". Prav tako jo je za "nesprejemljivo izsiljevanje" označila francoska ministrica za enakopravnost Marlène Schiappa. "Povsod po svetu se grozi ženskim pravicam, včasih od vlad, včasih od interesnih skupin, nevladnih organizacij, sindikatov ... že zgolj obstoj teh groženj je sramoten," je dejala Schiappa.

Feministična organizacija Osez le Féminisme pa je ob tem tvitnila: "Syngof grozi s stavko splavov. Lahko bi imeli tudi stavko proti testom PAP, ne? In to od istega sindikata Bernarda de Rochambeauja, ki je označil splav za umor."

Predsednica Zveze za načrtovanje družin Caroline Rebhi pa je dejala, da gre za "nazadnjaški korak", ki pa da ni povsem presenetljiv. Ob tem je dodala, da ima Syngof navado "iti predaleč". "Ta nov dogodek nam kaže, da celo, če je pravica so splava pisana v zakon, je ne smemo jemati za samoumevno."