Foto: EPA
Foto: EPA

Po vremenski napovedi naj bi tako televizijski gledalci po novem izvedeli še, kako obremenjeno je francosko električno omrežje in koliko energije je na voljo.

Francoska vlada upa, da bo s tem ukrepom dosegla približno 80 odstotkov javnosti. Informacije o pričakovani obremenitvi francoskega omrežja so sicer na voljo tudi pri nacionalnem operaterju RTE, ki podatke objavlja na spletu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zeleni simbol je znak, da je poraba električne energije v državi uravnotežena, medtem ko rumena barva kaže na določeno obremenitev. Pri rdeči barvi lahko pride do motenj v oskrbi, ljudje pa bodo v tem primeru pozvani k zmanjšanju porabe med 8. in 12. ter 18. in 20. uro.

Francija se pred prihajajočo zimo pripravlja na morebitno pomanjkanje elektrike, saj je oskrba z ruskim plinom pod vprašajem, obenem pa več kot polovica od 56 jedrskih elektrarn v državi zaradi vzdrževanja ne obratuje. Med drugim je zato nedavno ponovno zagnala elektrarno v mestu Saint-Avold na severovzhodu države, ki deluje na premog.

Sorodna novica Avstrija: Vlada bo subvencionirala elektriko do sredine 2024; Irska: Ogrevanje do 19 stopinj Celzija

Cilj Francije zmanjšati porabo v prihodnjih 2 letih za 10 odstotkov

Francija je danes predstavila načrt za varčevanje z energijo po posameznih sektorjih. Kot je sporočila vlada, je cilj, da bo splošna potrošnja energije v prihodnjih 2 letih za 10 odstotkov nižja glede na leto 2019. V ospredju je t. i. energetsko treznost (la sobriete energetique), v okviru katere naj bi deležniki s prostovoljnimi, ne zakonsko zavezujočimi potezami prispevali k zmanjšanju porabe energije.

V javnem sektorju bo tako veljalo, da bo država finančno spodbujala delo od doma, v dneh, ko bo največja energetska potrošnja, pa bo temperatura v delovnih prostorih največ 18 stopinj Celzija. Vse zaposlene bodo spodbudili, da hodijo na delovne poti, krajše od štirih ur, z vlakom in ne letalom. Občinam je tudi naloženo, naj zmanjšajo javno osvetljavo in stare luči nadomestijo z LED-lučmi. V gospodarstvu je predvidenih 15 ukrepov, od ugašanja luči v praznih pisarnah do zmanjšanja oglaševanja na velikih elektronskih zaslonih. Posamezna podjetja sprejemajo tudi individualne ukrepe: trgovski velikan Carrefour je tako že napovedal, da bodo zmanjšali osvetljavo za med 40 in 70 odstotkov, v trgovinah pa bosta dve stopinji Celzija manj. Letališki operater Vinci je napovedal, da bo ogrevanje na letališčih znižal na največ 17 stopinj Celzija.

Že septembra smo poročali, da so zaradi visokih stroškov ogrevanja v Franciji zaprli približno več deset bazenov, ki se pogosto ogrevajo s pomočjo plina.

Evropski parlament v Bruslju bo tri dni brez ogrevanja. Foto: EPA
Evropski parlament v Bruslju bo tri dni brez ogrevanja. Foto: EPA

Evropski parlament bo tri dni brez ogrevanja

Tudi druge evropske države pred prihajajočo zimo zaradi naraščajočih cen energentov uvajajo različne ukrepe za varčevanje z energijo. Medtem so iz Evropskega parlamenta sporočili, da bodo tri dni v tednu ustavili gretje, tudi sicer pa bodo termostate prilagodili na način, da bodo privarčevali čim več energije. Tako od četrtka do ponedeljka ne bo gretja, enako bo veljalo tudi med počitnicami. "Zaposleni sicer lahko vedno delajo v prostorih Evropskega parlamenta, toda ob naštetih dneh gretja ne bo," je zapisano v elektronskem sporočilu, ki ga je poslal oddelek za okoljsko upravljanje. Ob petkih ni zasedanj v parlamentu, že doslej pa je veljalo, da je bilo ob koncih tedna gretja zmanjšano, ni pa bilo ugasnjeno, kot bo odslej. Po oceni odgovornih bodo na ta način privarčevali dva milijona evrov, poroča Reuters.

Kot smo poročali, so nekateri evropski poslanci pozvali, naj v prihajajoči zimi parlament zaseda le v Bruslju in se ne seli v Strasbourg, kjer poteka 12 zasedanj letno. Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola za zdaj predlogu nasprotuje. Po njenih besedah pravila nalagajo selitev aktivnosti parlamenta, izjema so le "izjemne in nepredvidene okoliščine," kot je bila pandemija, ko so zasedanja potekala na daljavo.