Vodja Gibanja Evropa zdaj je Milojko Spajić. Foto: Reuters
Vodja Gibanja Evropa zdaj je Milojko Spajić. Foto: Reuters

Volitve je zaznamovala tudi – za to državo – nizka volilna udeležba, glasove je oddalo manj kot 56 odstotkov volivcev.

V Gibanju Evropa zdaj so slavje začeli že sinoči. Manj kot leto dni stara neparlamentarna stranka je po predsedniku dobila še najmočnejšo poslansko skupino. Navdušenje, četudi so nekateri pričakovali več.

"Glede na okoliščine je to za naše mlado gibanje odličen rezultat. Kot sem že dejal, nismo stari niti eno leto, vsi so bili proti nam, zato smo zelo zadovoljni. Jutri bo nov dan, ne bomo arogantni, pripravljeni smo se pogovarjati z vsakim, ki deli naše vrednote," pravi Milojko Spajić.

A sporoča tudi, da ne bo sklepal koalicije s socialisti. Ti so po odhodu Mila Đukanovića izgubili primat, a so za zmagovalci s slabimi 24 odstotki zaostali malo. Njihov vodja Danijel Živković sporoča: "Brez koalicije Skupaj, ki jo vodijo socialisti, ne more biti stabilne, evropske vlade."

Volilna udeležba je bila nizka. Foto: Reuters
Volilna udeležba je bila nizka. Foto: Reuters

Že sinoči je vodja Gibanja Evropa zdaj izključil tudi koalicijo s strankami, ki naj bi zlorabile državne resurse, s čimer je mislil stranko Ura Dritana Abazovića, ki je nastopil v zavezništvu z Demokrati in osvojil dobrih 12 odstotkov. Odnosi so se skrhali, ker je Abazović Spajića obtožil, da ga je financiral padli južnokorejski kralj kriptovalut Do Kwon.

Potencialni koalicijski partnerji zmagovalcem so ob predstavnikih manjšin tako le še prosrbsko in prorusko zavezništvo Za boljšo Črno goro, ki je zbralo slabih 15, in Bošnjaška stranka s sedmimi odstotki.

Vse kaže, da bo močno in stabilno koalicijo, ki si jo želi večina državljanov, ki upajo, da se bo nova vlada čim prej lotila številnih izzivov in državo premaknila na poti proti Evropski uniji, težko sestaviti. Potrebnih bo veliko kompromisov in korakov nazaj, sicer bi bile nove predčasne volitve lahko zelo kmalu.

V Črni gori slavila Evropa zdaj
Bo Črna gora dobila trdno vlado?