Stranka Gibanje Evropa zdaj (PES), ki jo je junija lani soustanovil Jakov Milatović, prvič sodeluje na parlamentarnih volitvah. Foto: Reuters
Stranka Gibanje Evropa zdaj (PES), ki jo je junija lani soustanovil Jakov Milatović, prvič sodeluje na parlamentarnih volitvah. Foto: Reuters

Demokrati in URA so prejeli 12,3 odstotka glasov, poročajo črnogorski mediji.

Volitve so bile predčasne, ker vladnim strankam od nezaupnice vladi avgusta lani ni uspelo sestaviti nove vlade. Okoli 540.000 volivcev je za 81 poslanskih sedežev izbiralo med kandidati 15 volilnih koalicij in strank.

Volilna udeležba je bila nizka, okoli 57-odstotna.

Ankete so zmago napovedovale opozicijski stranki Gibanje Evropa zdaj (PES), ki jo vodi novi predsednik države Jakov Milatović. Vrnitve DPS-a na oblast kljub spremembi vodstva stranke ni bilo pričakovati.

Stranka Gibanje Evropa zdaj (PES), ki jo je junija lani soustanovil Milatović, je prvič sodelovala na parlamentarnih volitvah. Kot neparlamentarna stranka je oktobra lani na lokalnih volitvah dobila župana Podgorice, nato pa 2. aprila letos še predsednika države. Ankete so ji napovedovale zmago z dobrimi 29 odstotki glasov.

Po anketah ji je sledila glavna opozicijska stranka DPS s 24 odstotki glasov, ki je tokrat prvič nastopila v opoziciji in prvič brez dolgoletnega voditelja Mila Đukanovića. Ta je po porazu na predsedniških volitvah po 26 letih odstopil s čela stranke. DPS je na volitvah nastopil skupaj z nekdanjimi koalicijskimi partnerji v zavezništvu Skupaj.

Izidi volitev v Črni gori