Italijanski predsednik Mattarella v pogovoru s predsednikom senata Robertom Ficom iz Gibanja petih zvezd. Foto: Reuters
Italijanski predsednik Mattarella v pogovoru s predsednikom senata Robertom Ficom iz Gibanja petih zvezd. Foto: Reuters

Pogajanja za novo italijansko vlado se po zastoju tako nadaljujejo, predstavniki obeh strank pa so poudarili napredek.

Stranka PD je popoldne sporočila, da so bila krizna pogajanja "plodna". Stranki sta "analizirali točke za osnovo skupnega programa," je sporočila namestnica voditelja Paola De Micheli.

Senatni vodja Gibanja Stefano Patuanelli je pohvalil "dobro vzdušje" na srečanju in napovedal nadaljevanje pogovorov v sredo.

Pogajanja za vzpostavitev nove koalicije so se zapletla pri imenovanjih na ključne položaje. PD je nasprotoval Conteju, vodja Gibanja Luigi Di Maio pa naj bi zahteval vodenje notranjega ministrstva.

Salvini upa na predčasne volitve

Stranki morata v sredo zjutraj svojo namero sporočiti predsedniku Mattarelli. Če ne bo dogovora, bo imenoval tehnično vlado in razpisal predčasne volitve, verjetno že konec oktobra ali na začetku novembra.

Razpad italijanske vlade je sprožil vodja Lige Matteo Salvini, ki si prizadeva za predčasne volitve, saj želi unovčiti priljubljenost med volivci. Liga je od padca vlade izgubila med pet in sedem odstotnih točk, vendar še vedno odločno vodi pred Demokratsko stranko in Gibanjem petih zvezd.

Trgi upajo, da ne bo predčasnih volitev

Finančni trgi se na torkov zastoj v pogajanjih niso pretirano burno odzvali. Zaloge italijanskih bank so bile boljše od evropskih kolegic, donosnost 10-letnih obveznic Italije pa je bila precej nižja od ponedeljkove ravni. Vlagatelji so po navedbah Reutersa zaskrbljeni zaradi morebitne zmage Mattea Salvinija na predčasnih volitvah, kar bi zaradi ekspanzivne vladne porabe vodilo v nova nesoglasja z Evropsko unijo.