Italijanska premierka Giorgia Meloni. Foto: Reuters
Italijanska premierka Giorgia Meloni. Foto: Reuters

Poziv prihaja po tem, ko je nadzorni odbor italijanskega parlamenta za RAI potrdil ukrep, ki novičarskemu kanalu radiotelevizije omogoča, da pred junijskimi evrovolitvami predvaja politična zborovanja v celotnem obsegu, brez kakršnih koli novinarskih posegov.

Nadzorno telo Agcom je sicer zavrnilo poskus poslancev stranke Giorgie Meloni Bratje Italije, Lige in manjše koalicijske partnerice Noi Moderati, da bi imeli ministri v času kampanje neomejen dostop do etra, kjer bi razpravljali o svojih "institucionalnih in vladnih dejavnostih". Bodo pa še vedno upravičeni do tega v omejenih, posebej za to predvidenih intervalih, za katere kritiki pravijo, da bi se lahko zlorabili za predvolilno kampanjo.

"Meloni si želi spremeniti italijanske medije v neomejene propagandne kanale vladajočih strank,” je za Guardian povedal Bas Eickhout, vodilni kandidat Evropske zelene stranke.

"Svobodni in neodvisni mediji so predpogoj za pravične in svobodne volitve. To vmešavanje vlade Meloni, ki vključuje člana stranke Forza Italia iz Evropske ljudske stranke Ursule von der Leyen, spodkopavajo svobodo medijev in poštenega volilnega procesa.”

Terry Reintke, še ena vodilna kandidatka Zelenih, pa: "Mediji so varuhi demokracije. Ne moremo sprejeti, da jih skuša Meloni spremeniti v vladno trobilo. Stojimo ob strani novinarjem v Italiji in po Evropi, ki se pogumno borijo za medijsko svobodo in resnico.”

Prejšnji teden so voditelji poročil na treh glavnih kanalih RAI-a v neprecedenčni potezi prebrali izjavo sindikata novinarjev Usigrai, s katero so obsodili administracijo premierke, da je "spremenila RAI v vladno trobilo".

Predsednik sindikata Daniele Macheda je ob tem kritiziral Agcom, ker je potrdil prenos političnih zborovanj v celoti. "Ne glede na to, za katero strankarsko zborovanje gre, ni prav," je dejal. "Prenosi zborovanj, še posebej tistih brez kakršnega koli novinarskega posega ali komentarja, so za YouTube in druga družbena omrežja, ne pa za javno radiotelevizijo. Si predstavljate, da bi to počeli na BBC-ju?”

Italijansko vlado sicer vse od nastopa položaja oktobra 2022 redno obtožujejo vse večjega vmešavanja v medije. Njena stranka je prejšnji teden tudi predlagala zaostritev kazni za obrekovanje, vključno z zaporno kaznijo.