Glavaš leta 2009, ko je pobegnil v BiH. Foto: EPA
Glavaš leta 2009, ko je pobegnil v BiH. Foto: EPA

Ob izreku kazni, ki sicer še ni pravnomočna, je Glavaš ob kopici žaljivk jezno zapustil sodno dvorano županijskega sodišča v Zagrebu in zagotovil, da v zapor ne bo šel več in da se bo na kazen pritožil. Sodniku in sodišču je namenil vrsto vulgarnih kritik in ponovil, da gre za politični proces.

Glavaša, ki je sicer tudi med ustanovitelji na Hrvaškem vladajoče stranke HDZ, je obtožnica bremenila, da kot poveljnik obrambe Osijeka ni preprečil umorov in trpinčenja najmanj dveh civilistov srbske narodnosti in usmrtitve najmanj desetih civilistov na obrežju Drave v tem največjem slavonskem mestu leta 1991.

Glavaš je bil zaradi tega zločina na Hrvaškem obsojen že leta 2009 na deset let zapora. Takrat je kot dvojni državljan Hrvaške in BiH-a na dan izreka sodbe pobegnil v BiH. Tam je nato po pravnomočni sodbi na osem let zapora, ki mu jo je dosodilo hrvaško vrhovno sodišče leta 2010, začel prestajati kazen. Do leta 2015, ko je hrvaško ustavno sodišče sodbo razveljavilo in ga pogojno izpustilo na prostost, je v zaporu v BiH-u že prestal pet let in tri mesece zapora.

Ustavni sodniki so od vrhovnega sodišča zahtevali ponovitev procesa zaradi pritožbe, da so med postopkom kršili Glavaševe človekove pravice. Vrhovno sodišče je nato leta 2016 zaradi postopkovnih napak v celoti razveljavilo prvostopenjsko sodbo Glavašu, županijsko sodišče v Zagrebu pa je sojenje zato moralo ponoviti.

Na začetku ponovljenega sojenja je nato skupaj s še tremi soobtoženimi sredi januarja letos ponovil, da ni kriv. Sodišče je sicer danes tudi tri soobtožene znova obsodilo. Gordana Getoš Magdić je dobila štiri leta zapora, Dino Kontić in Zdravko Dragić pa po tri leta zapora.

To je bil sicer prvi primer na Hrvaškem, da so v celoti ponovili sojenje, potem ko so obtoženci že prestajali ali prestali zaporne kazni.