Na podlagi sprejetega meddržavnega akta se lahko Glavaš odloči, v kateri državi bo prestajal kazen. Foto: Reuters
Na podlagi sprejetega meddržavnega akta se lahko Glavaš odloči, v kateri državi bo prestajal kazen. Foto: Reuters

Aretacijo Glavaša v vasi Drinovci je potrdil tudi njegov odvetnik v Sarajevu Nikica Gržić, poroča hrt.hr. Po besedah Grzića ima zdaj Glavaš tri dni časa za pritožbo na aretacijo in 30 dni za pritožbo na izrečeno kazen.

Glavaš je namreč pobegnil v BiH maja lani, in sicer potem ko mu je sodišče v Zagrebu odredilo osem let zaporne kazni zaradi vojnih zločinov nad Srbi v Osijeku leta 1991. Zdaj je to odločitev sprejelo tudi sodišče v Sarajevu.

Še vedno ni znano, ali bo BiH Glavaša Hrvaški tudi izročil. Skladno s pričakovanji je sodišče presodilo, da kazensko pravo v BiH-u ne omogoča izročanja državljanov drugim državam in da tega ne določa noben obvezujoč mednarodnopravni dokument.

Res pa je, da sta nato državi letos podpisali meddržavni akt o izročitvi svojih državljanov, povezanih z organiziranim kriminalom in korupcijo. Akt ima poleg postopkov izročanja tudi preventivno vlogo, saj se kriminalci ne bodo mogli več sklicevati na državljanstvo, ki jih je varovalo pred izročitvijo pravosodju sosednje države.