Neurje je na obale prineslo veliko količino palic, morske trave, rib in peska. Foto: EPA
Neurje je na obale prineslo veliko količino palic, morske trave, rib in peska. Foto: EPA

Število smrtnih žrtev je naraslo na 12. Zadnja žrtev je bil moški, ki so ga našli mrtvega v vozilu zahodno od Tarragone, potem ko ga je odnesel hudournik. Oblasti še vedno pogrešajo štiri ljudi, poroča španski časopis El Pais.

Vetrovi s hitrostjo do 140 kilometrov na uro, močno sneženje in do deset metrov visoki valovi so povzročili težave v prometu in uničili infrastrukturo. Najhuje prizadeta območja je obiskal premier Pedro Sanchez.

Uničenih 3000 hektarjev riževih polj

Delta reke Ebre. Foto: EPA
Delta reke Ebre. Foto: EPA

Hudo poškodovana je delta reke Ebre. Glede na satelitske posnetke evropskega programa Copernicus je tam izginilo okoli 25 metrov obale.

Morje je preplavilo okoli 3000 hektarjev riževih polj, ki bodo zaradi soli nerodovitna. Škode naj bi bilo za 9,5 milijona evrov.

Bližnji mesti Deltebre in Alcanar sta zaradi tega zaprosili za razglasitev izrednih razmer. V mestu Girona je reka Ter prestopila bregove, o naraslih rekah poročajo tudi iz drugih mest.

Neurje pogoltnilo celotne plaže

Medtem ko je v mestu Valencia zapadlo 80 centimetrov snega, pa je v bližnjih obalnih mestih neurje pogoltnilo celotne plaže in na promenade mest prineslo ribe, boje, morsko travo in pesek. "Nikoli še nisem videla česa takega, mogoče le leta 1982," je za El Pais povedala prebivalka Teresa.

Tudi v Barceloni so plaže utrpele najhujšo škodo v zadnjih 30 letih, uničeni so pločniki in sprehajališča, škodo ocenjujejo na 250.000 evrov.

Zaprta avtocesta med Francijo in Španijo

Zaradi neurja so morali tako na območju Valencie kot Katalonije zapreti številne ceste, med drugim tudi avtocesto, ki povezuje Francijo in Španijo.