Gasilcem je požar uspelo spraviti pod nadzor, a s težavo. Ker do plaže ne vodi nobena cesta, so morali gasilci do nje priti po morju, iz zraka pa so jim priskočili na pomoč helikopterji z vodo.

Vzrok požara je sprožil val ogorčenja v Grčiji, ki se že tako spopada z več gozdnimi požari in prvim vročinskim valom sezone. "Ogorčeni smo, da nekateri ljudje tako neodgovorno izstreljujejo ognjemet v borov gozd," je dejal župan Hidre Jorgos Kukudakis za grško televizijo ERT.

Grške oblasti so danes v povezavi z dogodkom aretirale 13 ljudi z jahte, ki bodo v nedeljo stopili pred tožilca.

Ogorčenje je zaznati tudi na družbenih omrežjih. "Bogataši z več denarja kot pameti," je zapisal eden, povzema BBC.

Grčija je od torka v stanju pripravljenosti zaradi gozdnih požarov, oblasti pa se pripravljajo na težko poletje, saj naj bi se suša, visoke temperature in močan veter nadaljevali.

V petek je 55-letni prostovoljni gasilec umrl zaradi poškodb, ki jih je dobil pri gašenju požara na jugu polotoka Peloponez.

Poletni gozdni požari so v Grčiji pogosti, znanstveniki pa vse pogostejše in vse intenzivnejše ekstremne vremenske pojave, vključno z vročinskimi vali, povezujejo s podnebnimi spremembami.

Dodatno težavo predstavljajo požigalci – avgusta lani so oblasti zaradi namernega podtikanja požarov aretirale kar 79 ljudi. Letos je Grčija zato sprejela strožje zakone proti požigalcem, pri čemer storilcem zdaj grozi do 20 let zaporne kazni in globe do 200.000 evrov.