Na območju, ki meri več kot 2,7 milijona hektarjev, gašenja trenutno ne izvajajo. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Na območju, ki meri več kot 2,7 milijona hektarjev, gašenja trenutno ne izvajajo. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Tam se z ognjem borijo gasilci, a še na veliko večjem območju, ki meri več kot 2,7 milijona hektarjev, trenutno ne izvajajo gašenja.

Po navedbah okoljske organizacije Greenpeace so od začetka leta požari v Sibiriji uničili več kot 13,4 milijona hektarjev gozdov. Gasilci so bili ponekod tudi uspešni. Samo v nedeljo so po podatkih pristojnih oblasti pogasili več kot 50 požarov na površini 5.700 hektarjev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Sibiriji vsako poletje v gozdovih in stepah izbruhnejo požari. A letos so precej hujši kot v preteklih letih, kar je predvsem posledica suše. Poleg tega pa Rusi poleti kljub svarilom tradicionalno radi prižigajo taborne ognje in s tem sprožajo požare. Oblasti preiskujejo tudi morebitne namerne požige.

Ljudje v več pokrajinah na vzhodu Rusije se zaradi požarov dušijo v dimu, krivdo za nastalo stanje pa valijo na vlado, ki je po njihovem mnenju ukrepala prepozno. V velikih mestih, kot je Irkutsk, so se razmere sicer trenutno nekoliko umirile, saj je veter obrnil smer in dim odnesel drugam.