Poslanec skrajno desne Zlate zore Konstantionos Barbarusis je v parlamentu pozval k državnemu udaru. Foto: Reuters
Poslanec skrajno desne Zlate zore Konstantionos Barbarusis je v parlamentu pozval k državnemu udaru. Foto: Reuters
Atene
V znak protesta proti dogovoru o novem imenu Republika Severna Makedonija se je pred grškim parlamentom zbralo več sto ljudi. Foto: Reuters
Aleksis Cipras
Grški parlament bo predvidoma v soboto popoldne zaradi dogovora o imenu glasoval o nezaupnici premierju Ciprasu. Foto: Reuters

Poslanec skrajno desne stranke Zlata zora Konstantionos Barbarusis je pozval grško vojsko, naj aretira Ciprasa in druge politike. "Ker politično vodstvo ne zagovarja interesov države, temveč svoje lastne, pozivam vojsko, naj spoštuje svojo prisego in aretira premierja, obrambnega ministra in predsednika," je v besnem nastopu dejal poslanec.

Poslanci vseh drugih parlamentarnih strank so se burno odzvali na njegov predlog. Policija je poslanca aretirala, tožilstvo pa preučuje, ali lahko njegov izbruh obravnavajo kot veleizdajo. V Zlati zori so poslanca izključili iz svoje poslanske skupine.

Premierja Grčije in Makedonije, Aleksis Cipras in Zoran Zaev, sta v torek sporočila, da sta rešila 27 let dolg spor o uradnem imenu in dosegla dogovor za novo ime: Republika Severna Makedonija.

Podpis dogovora v nedeljo
Zunanja ministra Makedonije in Grčije, Nikola Dimitrov in Nikos Kocias, bosta v nedeljo na tromeji med obema državama in Albanijo, podpisala nov dogovor o imenu. Podpis sporazuma bo na grški obali Prespanskega jezera, nato pa bo na makedonski obali jezera sledilo dvostransko srečanje in večerja.

Dogovor morajo sicer podpreti še poslanci obeh držav, grška stran pa zahteva tudi revizijo makedonske ustave.

Dogovor o novem imenu je naletel na ostre kritike v obeh državah. Makedonski predsednik Gjorge Ivanov predloga ne namerava podpisati, glasno ga kritizira tudi opozicija, grška opozicijska stranka Nova demokracija pa je proti Ciprasu sprožila razpravo o nezaupnici. Glasovanje naj bi potekalo v soboto pozno popoldne.

Protesti pred grškim parlamentom
Nacionalistične grške organizacije so ob tem pozvale k protestom pred grškim parlamentom. Po navedbah tamkajšnjih novinarjev se je na današnjih protestih pred parlamentom zbralo nekaj sto ljudi.

Grčija bo v zameno za spremembo makedonskega uradnega imena umaknila dolgoletno blokado približevanja države Evropski uniji in vstopa v zvezo Nato. Ime Makedonija naj bi po mnenju Grkov namreč namigovalo na makedonske ozemeljske tendence po severnogrški istoimenski pokrajini.

Kritike imena Republika Severna Makedonija
Kritike imena Republika Severna Makedonija