Zunanje ministrstvo v Atenah pa je sporočilo, da mednarodna skupnost v 21. stoletju z osuplostjo opazuje versko in nacionalistično bahanje današnje Turčije.

Grški pravoslavni duhovnik v Atenah vihti grško zastavo na protestu proti spremembi statusa Hagije Sofije iz muzeja v mošejo. Foto: EPA
Grški pravoslavni duhovnik v Atenah vihti grško zastavo na protestu proti spremembi statusa Hagije Sofije iz muzeja v mošejo. Foto: EPA

Zvonjenje zvonov in zastave na pol droga kot nasprotovanje "brezbožni oskrunitvi" katedrale
V petek opoldne so po grških cerkvah zadoneli zvonovi, zastave pa so spustili na pol droga, da bi s tem izrazili nasprotovanje "brezbožni oskrunitvi" nekdanje katedrale. Tako v grški prestolnici Atene kot tudi v Solunu so različne verske in nacionalistične skupine v petek pripravile proteste, ki se jih je udeležilo več deset ljudi.

Pozneje je vodja Grške pravoslavne cerkve, nadškof Hieronim, v atenski katedrali daroval posebno mašo, med katero je zapel hvalnico v čast devici Mariji. Po grški tradiciji naj bi enak obred v Hagiji Sofiji potekal na predvečer padca Bizantinskega cesarstva v roke otomanskih osvajalcev leta 1453.

Hagija Sofija oziroma cerkev svete Božje modrosti je eden največjih arhitekturnih dosežkov krščanskega sveta. Foto: EPA
Hagija Sofija oziroma cerkev svete Božje modrosti je eden največjih arhitekturnih dosežkov krščanskega sveta. Foto: EPA

Ankara: Sovražnost proti islamu in Turčiji
Ankara pa je grške očitke v soboto označila za "sovražnost proti islamu in Turčiji". Odzivi na spremembo statusa Hagije Sofije v mošejo "so znova razkrili sovražnost Grčije do islama in Turčije", je dejal tiskovni predstavnik turškega ministrstva Hami Aksoj. Ankara je tudi obsodila izjave grških vladnih predstavnikov in parlamentarcev ter zažiganje turške zastave v Solunu.

Hagija Sofija 700 let bizantinska krščanska stolnica
Hagija Sofija je bila zgrajena v 6. stoletju. Najprej je bila skoraj 700 let bizantinska krščanska stolnica, nato kratek čas katoliška stolnica in zatem dve stoletji grška pravoslavna stolnica, od leta 1453 pa osmanska mošeja. Pod očetom sodobne turške republike Mustafo Kemalom Atatürkom so leta 1935 v njej odprli muzej.

Vrhovno turško sodišče razveljavilo status Hagije Sofije kot muzeja
Vrhovno turško sodišče je pred dvema tednoma razveljavilo status Hagije Sofije kot muzeja. Predsednik Recep Tayyip Erdogan je nato odredil uporabo stavbe kot mošeje, kar je sprožilo ostre kritike mednarodne skupnosti. V Carigradu je v petek v Hagiji Sofiji kot mošeji prvič potekala molitev, ki jo je vodil sam Erdogan. Po njegovih navedbah naj bi se molitve, ki so jo prenašali na televiziji, udeležilo 350.000 ljudi.