Samostan Petraki v Atenah. Foto: Reuters
Samostan Petraki v Atenah. Foto: Reuters

V napadu s kislino je bilo ranjenih skupno deset ljudi, med njimi trije huje. Duhovnik je po poročanju grških medijev na zaslišanje prinesel "veliko steklenico jedke tekočine". Po napadu na škofe ga je pri izhodu iz samostana Petraki obvladal policist, pozneje so napadalca aretirali.

Tri škofe in policista, ki je posredoval, so morali zaradi opeklin na obrazu prepeljati v bolnišnico, poroča BBC. Zdravstveni minister Vasilis Kikilias je obiskal ranjence in sporočil, da bodo morali enega premestiti na plastično kirurgijo.

Škofje so na disciplinskem zasedanju razpravljali o odvzemu duhovniške službe napadalcu zaradi obtožb o tihotapljenju drog. Junija 2018 naj bi ga zasačili z 1,8 grama kokaina, skritega pod talarjem. Pred tožilci v mestu Veroia je zatrdil, da je drogo posedoval za osebno uporabo, poroča Guardian.

Grška predsednica Katerina Sakelaropulu je obsodila napad. "Globoko užaloščeni" premier Kiriakos Micotakis se je že pogovoril s patriarhom Grške pravoslavne cerkve Hieronimom II. in zagotovil, da bo država ponudila najboljšo zdravstveno oskrbo žrtvam napada.