Protest pred parlamentom. Foto: EPA
Protest pred parlamentom. Foto: EPA

Med vožnjo po glavnem mestu so hupali, mimoidoči pa so se odzivali s pozdravi in mahanjem, poroča Reuters. Več deset traktorjev so parkirali pred parlament.

Na enem od transparentov je pisalo "Danes je umrla živinoreja", na traktorju pa je bila krsta. "Ni, kmetov, ni hrane, ni prihodnosti" je pisalo na drugem transparentu.

"V Atene prihajamo, da se borimo za boljši jutri," je dejal kmet Konstantinos Kacelis. "Vse je zelo drago," je dejal in navedel gorivo in gnojilo.

Na zadnji cestninski postaji na avtocesti okoli 30 kilometrov pred Atenami so kmetje vihteli grške zastave in se medsebojno spodbujali.

V mestu Kastro v osrednji Grčiji je kmet Kristos med težavami navedel cene goriva in drugih energentov. "Lansko leto je bilo katastrofalno za kmete, nismo pridelali grozdja, nismo pridelali olivnega olja, pridelali smo malo bombaža, a so ga kupili za nič," je dejal.

V torek zjutraj je več deset kmetov s Krete z ladjo priplulo v pristanišče Pirej. Več jih prihaja z avtobusi iz drugih delov države.

Sindikati kmetov se s konservativno vlado premierja Kiriakosa Micotakisa pogajajo že več tednov, a pravijo, da do zdaj napovedani ukrepi niso zadostni. Vlada je že ponudila popuste na cene elektrike in enoletno podaljšanje davčne olajšave za dizelsko gorivo za kmetijstvo do konca letošnjega leta.

Vlada je v ponedeljek sporočila, da je pripravljena razpravljati o trajnejši shemi za davčno olajšavo, a da za letošnje leto nima manevrskega prostora za dodatno popuščanje.

"Ne moremo več ničesar dati," je premier Micotakis dejal v intervjuju na grški televiziji v ponedeljek zvečer. Po njegovih besedah se kmetje tega zavedajo in priznavajo, da je vlada presegla tudi njihova pričakovanja.

Grški kmetje protestirajo v času, ko protestirajo tudi kmetje v Franciji, Belgiji, Italiji, na Nizozemskem in Poljskem.