Parlament bo glasoval v petek popoldne. Foto: Reuters
Parlament bo glasoval v petek popoldne. Foto: Reuters

Glasovanje, ki je bilo predvideno za četrtek zvečer, bo tako potekalo šele danes popoldne, je poročala grška nacionalna televizija ERT.

Za zdaj po poročanju grških medijev kaže, da vlada Aleksisa Ciprasa ne bo imela težav pri ratifikaciji dogovora, v skladu s katerim se bo Makedonija za konec dolgoletnega spora z Grčijo preimenovala v Severno Makedonijo, s čimer se bo državi tudi sprostila pot v Evropsko unijo in zvezo Nato.

Za ratifikacijo je potrebna navadna večina oziroma 151 glasov v 300-članskem parlamentu. Cipras naj bi ob 145 glasovih poslancev Sirize zagotovil tudi podporo treh poslancev proevropske stranke Potami in dveh neodvisnih poslancev. Ratifikacijo naj bi podprli tudi trije poslanci Neodvisnih Grkov (Anel). Ta stranka je sicer zaradi nasprotovanja prespanskemu sporazumu izstopila iz vladne koalicije.

Protestniki so se spopadli s policisti. Foto: Reuters
Protestniki so se spopadli s policisti. Foto: Reuters

Sporazumu sicer nasprotuje široka paleta grških strank v parlamentu, od skrajno desne Zlate zore do komunistov. Vodja največje opozicijske stranke Nova demokracija Kiriakos Micotakis vztraja, da je sporazum slab in da bi ga morali poslanci zavrniti. Vlada bo po njegovih ocenah "makedonsko identiteto in jezik" predala severnim sosedom.

Bruselj se distancira od nasprotovanja Avramopulosa

Nasprotovanje sporazumu je izrazil celo evropski komisar za migracije in notranje zadeve Dimitris Avramopulos. Prespanski sporazum po njegovih besedah ni uravnotežen, je ocenil komisar, sicer nekdanji grški minister iz vrst Nove demokracije.

Evropska komisija se je distancirala od izjav Avramopulosa. Tiskovni predstavnik Evropske komisije Margaritis Shinas, prav tako Grk po narodnosti, je poudaril, da so evropski komisarji soglasno podprli prespanski sporazum, ki bo razrešil enega najstarejših odprtih vprašanj na območju. "Gre za priložnost, da se presežejo zgodovinske razlike, ne le tu, ampak v celotni Evropi," je v Bruslju poudaril Shinas.

Privrženci komunistične stranke so v znak nasprotovanja dogovoru na Akropolo namestili dva plakata. Foto: AP
Privrženci komunistične stranke so v znak nasprotovanja dogovoru na Akropolo namestili dva plakata. Foto: AP

Novi protesti pred parlamentom

Pred grškim parlamentom potekajo novi protesti proti dogovoru. Policija je proti protestnikom uporabila solzivec.

Na atensko Akropolo so privrženci stranke komunistov v znak nasprotovanja dogovoru namestili dva velika plakata, poroča Associated Press. Po Atenah je v pričakovanju protestov nameščenih 1.500 policistov, več cest v središču mesta so zaprli.

Na trgu pred parlamentom v Atenah se je že v nedeljo zbralo več kot sto tisoč ljudi, podobno množico pa pričakujejo tudi danes. V nedeljo so se protesti sprevrgli v nasilje in nekaj protestnikov je skušalo vdreti v poslopje parlamenta.