V času najhujše krize so Grki lahko na bankomatu dvignili največ 60 evrov na dan. Foto: Reuters
V času najhujše krize so Grki lahko na bankomatu dvignili največ 60 evrov na dan. Foto: Reuters

Micotakis je vodenje vlade od Aleksisa Ciprasa prevzel po volilni zmagi julija letos. Volivce je prepričal z obljubo o obuditvi gospodarstva, kar želi doseči z znižanjem davkov. "Dati moramo sporočilo optimizma, da se bo končno v državi nekaj spremenilo," je takrat dejal in poleg tega napovedal tudi zaposlitev 1.500 policistov za večjo varnost v mestih in 2.000 ljudi v bolnišnicah, predvsem v zdravstveni negi.

Pred letom dni je država prejela zadnji sveženj mednarodne pomoči, vreden 86 milijard evrov, tako da je skupno prejela več kot 125 milijard evrov pomoči. Mednarodni posojilodajalci še vedno skrbno nadzorujejo grške gospodarske in politične reforme ter stanje javnih financ, a Micotakis je prepričan, da bo država letos in prihodnje leto imela 3,5-odstotni proračunski presežek, kot je obljubila.

Kiriakos Micotakis je Grkom obljubil, da bo država obrnila nov list'. Foto: Reuters
Kiriakos Micotakis je Grkom obljubil, da bo država obrnila nov list'. Foto: Reuters

Premier upa tudi, da bodo posojilodajalci prisluhnili njegovi prošnji, da bi proračunski presežek leta 2021 lahko znašal okoli dva odstotka, saj jih želijo Atene prepričati, da pridno izpolnjujejo vse zahteve, kot so modernizacija in večja učinkovitost države.

Obuditi zaupanje

"Grčija ni več črna ovca Evrope, ampak samozavestna država. Z nizom reform bomo spet postali zaupanja vredni," je dejal med govorom na nekem sejmu v Solunu. Za konec leta 2020 je obljubil tudi letni dodatek za upokojence ter znižanje davčnih obremenitev za samostojne podjetnike. Oživiti želi tudi nepremičninski trg, zato namerava vlada ukiniti davek na dodano vrednost za novogradnje in davek od prodaje nepremičnin. Naslednje leto bodo začeii tudi 300-milijonsko naložbo v obuditev zapuščenega letališča v Atenah.

Pred stavbo sejma se je zbralo več tisoč protestnikov, ki so izrazili nasprotovanje privatizaciji ter zahtevali dvig plač in varstvo delavskih pravic.

Evropski posojilodalci pričakujejo, da bo grško gospodarstvo letos zraslo za 2,2 odstotka.