Na predčasnih volitvah v Grčiji slavi Nova Demokracija

Vodja Nove demokracije Kiriakos Micotakis se je volivcem že zahvalil za močan in jasen mandat, s pomočjo katerega bo "spremenil Grčijo". Obljubil je nižanje davkov in več delovnih mest ter investicij.

Uradni delni izidi po 90 odstotkih preštetih glasov kažejo, da je Nova demokracija prejela 39,8 odstotka. To je za stranko najboljši volilni izid po letu 2007.

Nova demokracija bo dobila več kot 150 sedežev v 300-članskem parlamentu, zmagovalna stranka na volitvah dobi še dodatnih 50 sedežev. Tako bodo imeli po desetletju šibkih koalicij sami priložnost oblikovati vlado.

Micotakis obljublja spremembe. Foto: Reuters
Micotakis obljublja spremembe. Foto: Reuters

Dozdajšnji premier Aleksis Cipras je že čestital Micotakisu. Predaja poslov bo sledila v ponedeljek po Micotakisovi prisegi, je sporočil predstavnik Nove demokracije.

"Z dvignjeno glavo sprejemamo sodbo ljudstva. Da smo pripeljali Grčijo do točke, kjer je danes, je bilo treba sprejeti veliko težkih odločitev z veliko politično težo," je Cipras dejal novinarjem.

Zlata zora pod parlamentarnim pragom?

Drugouvrščena Siriza je prejela 31,6 odstotka glasov. Prag za vstop v parlament pri treh odstotkih so dosegli še levosredinsko Gibanje za spremembe, komunistična stranka, stranka Grška rešitev in Diem 25 – gibanje za demokracijo v Evropi, ki sta ga ustanovila nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis in hrvaški filozof Srećko Horvat. Po do zdaj preštetih glasov kaže, da je skrajno desna Zlata zora osvojila 2,95 odstotka glasov in se ne bo uvrstila v parlament.

Micotakis je po razglasitvi izidov vzporednih volitev na sedež stranke prišel v družbi hčere Dafni. Foto: Reuters
Micotakis je po razglasitvi izidov vzporednih volitev na sedež stranke prišel v družbi hčere Dafni. Foto: Reuters

Volilna udeležba je bila po poročanju BBC-ja 57-odstotna. Zaradi visokih temperatur, do 35 stopinj Celzija, po večini države se je več političnih voditeljev balo, da bo udeležba nizka, saj bi se Grki lahko zaradi vremena odločili dan preživeti doma ali na plaži.

Na zadnjih volitvah septembra 2015 je Siriza osvojila 35,5 odstotka in imela 145 sedežev v parlamentu, medtem ko je Nova demokracija dobila 28 odstotkov glasov in 75 poslancev. Tretja je bila pred štirimi leti Zlata zora s sedmimi odstotki glasov. Tudi takrat se je volitev udeležilo 57 odstotkov volivcev.

"Jutri bo boljši dan za državo"

"Danes jemljejo Grki prihodnost v svoje roke. Jutri bo boljši dan za našo državo," je ob oddaji glasu na predčasnih volitvah dejal Micotakis, vodja konservativne stranke Nova demokracija, ki so ji že ankete napovedovale zanesljivo zmago.

Cipras se poslavlja od položaja premierja. Foto: Reuters
Cipras se poslavlja od položaja premierja. Foto: Reuters

Cipras je kljub temu še upal na morebiten preobrat. "Danes bijemo to bitko od prve do zadnje minute. Z optimizmom in odločnostjo," je na Twitterju zapisal premier, po mnenju katerega so "vse možnosti še odprte". Po oddaji glasu v Kipseli v bližini središča grške prestolnice Atene je Cipras mlade pozval, naj "te ključne odločitve njihovega življenja ne prepustijo drugim".

Čeprav je 44-letnemu Ciprasu v prvem mandatu uspelo državo izvleči iz finančne krize in rešiti dolgoletni spor s Severno Makedonijo glede imena, pa je njegova stranka začela izgubljati podporo.

Varčevalni ukrepi, za katere je Cipras ob izvolitvi obljubljal, da jih ne bo, so grško gospodarstvo skrčili skoraj za tretjino, mnogo ljudi je izgubilo delovna mesta in bilo potisnjenih v revščino.

Podpora mu je padla tudi zaradi grško-makedonskega dogovora. Kar dve tretjini Grkov novemu imenu Severna Makedonija nasprotujeta.

Zaradi slabega volilnega izida tako na evropskih kot na lokalnih volitvah se je Cipras maja odločil za sklic predčasnih volitev.

Razočarani podporniki Sirize. Foto: Reuters
Razočarani podporniki Sirize. Foto: Reuters