Fontane z vodo v Atenah. Foto: Reuters
Fontane z vodo v Atenah. Foto: Reuters

V preteklem tednu so grške reševalne službe sprožile tri iskalne akcije za turiste, ki so jih pogrešali med pohodi na oddaljenih otokih, je poročal britanski Guardian. Med njimi je bil tudi priljubljeni britanski televizijski voditelj Michael Mosley, ki so ga pred več kot tednom na otoku Simi našli mrtvega.

Mosley se je odpravil na sprehod v hribe, kar se je zaradi visokih temperatur izkazalo za usodnega. Iskanje je kljub pomoči policija, gasilci in pomorske enote, letalnikov in reševalnih psov trajalo pet dni, preden so odkrili truplo 67-letnika, saj se je zgrudil na nedostopnem območju. Glavni razlog za smrt naj bi bila vročina.

V zadnjih dneh so morale reševalne službe ukrepati tudi na otokih Samos in Amorgos, kjer so pogrešali Nizozemca in Američana, ki sta se izgubila na pohodniških poteh. Po več dneh iskanja turistov niso našli.

Dimitris Katacis, ki vodi reševalno ekipo na Samosu, je dejal, da se turisti pogosto ne zavedajo tveganj in "skrenejo s poti", da bi si ogledali znamenitosti, in se zato izgubijo. "Včeraj smo videli nekaj tujcev, ki so pri 41 stopinjah Celzija hodili po poti brez klobukov," je povedal za tamkajšnje medije. "To ni logično."

Grčija se spoprijema z vse višjimi temperaturami, lani poleti je bilo izmerjenih rekordnih 48 stopinj Celzija. Letos so rekordno visoke temperature izmerili že v tem času sezone, kar se je po državnem meteorološkem uradu EMY zgodilo prvič. Oblasti so zaprle šole, ministrstvo za kulturo pa je moralo zapreti Akropolo in druge arheološke znamenitosti.

Prostovoljci Rdečega križa so delili ustekleničeno vodo, atenska mestna uprava je po mestu postavila hladilne postaje in fontane z vodo. V Haniji na Kreti so v četrtek izmerili 44,5 stopinje Celzija.

Nevarnosti, ki jih predstavlja vročinski udar, so sprožile zahteve po boljšem vzdrževanju in označevanju poti. Tamkajšnji uradniki so pozvali k boljšemu informiranju turistov, nekateri so predlagali, da bi bilo treba na oddaljenih območjih bolje finančno in tehnološko podpreti pohodniške klube, ki imajo znanje in sposobnosti urejanja poti.

Župan mesta Simi Elefterios Papakalodukas je dejal, da si želi bolj osvetljenih poti in več nadzornih kamer. "Če se iz tragedije Mosleyjeve smrti lahko kaj naučimo, je, da je treba za poti bolje poskrbeti, da se ljudje ne bodo izgubili," je dejal. Mosley na sprehod s seboj ni vzel niti mobilnega telefona.