Tudi ob novem glasovanju gruzijskih poslancev so se pred parlamentom zbrali prozahodno usmerjeni protestniki. Foto: Reuters
Tudi ob novem glasovanju gruzijskih poslancev so se pred parlamentom zbrali prozahodno usmerjeni protestniki. Foto: Reuters

Po preglasovanju veta predsednice, katere vloga je sicer bolj ceremonialna, je na vrsti predsednik parlamenta, ki naj bi zakon podpisal v prihodnjih dneh. Za zavrnitev veta predsednice je zadostovala navadna večina od skupno 150 poslancev, pred glasovanjem pa je dvorano zapustilo več opozicijskih poslancev.

Današnjo razpravo v parlamentu so spet zaznamovale ostre obtožbe tako od vlade kot od opozicije. Opozicija je vlado obtožila, da vodi nepremišljeno politiko, ki bo Gruziji preprečila pot v EU in ji povzročila številne težave. Predsednik parlamenta Šalva Papuašvili pa je opozicijske poslance obtožil izdaje, ker da ne delujejo v nacionalnem interesu, temveč v interesu tujih držav.

Spor o novem zakonu je postal ključni preizkus, ali bo Gruzija, ki je bila tri desetletja med najbolj prozahodnimi državami naslednicami Sovjetske zveze, ohranila svojo zahodno usmerjenost ali se bo namesto tega obrnila proti Rusiji.

Glede na sporni zakon bi se morale organizacije, ki prejmejo več kot dvajset odstotkov svojega financiranja iz tujine, registrirati kot "agenti tujega vpliva", hkrati pa bi bile uvedene kazni za kršitve in tudi zahteve po razkritju financiranja.

Pred parlamentom v Tbilisiju se je preglasovanju veta znova zbrala množica z gruzijskimi zastavami in zastavami EU-ja na protestu proti zakonu. Na protestih so tudi predvajali gruzijsko himno in Odo radosti.

Množico je po videopovezavi nagovorila predsednica države Zurabišvili in zbrane pozvala, naj se pripravijo na oktobrske volitve. Dejala je še, da lahko vsi skupaj odločijo, ali želijo evropsko prihodnost ali rusko suženjstvo.

Kritike EU-ja in ZDA

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je sprejetje zakona označil za korak nazaj, ki oddaljuje Gruzijo od poti v EU. "Gruzijci so si jasno izbrali prihodnost v EU, in storili bomo vse, da podpremo njihove ambicije," je še poudaril na družbenem omrežju X in napovedal, da bo Gruzijo dodal na dnevni red naslednjega vrha EU-ja.

Kritične so bile tudi ZDA. "Gruzijski parlament je preglasoval veto gruzijskega predsednika na protidemokratični zakon o tujem vplivu, ki ni v skladu z evropskimi normami," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller.

State Department je v četrtek prepovedal potovanje v ZDA gruzijskim državnim uradnikom, ki so bili vpleteni v potrditev sporne zakonodaje o tujih vplivih.

"State Department izvaja novo politiko omejevanja vizumov za Gruzijo, ki bo veljala za posameznike, odgovorne za spodkopavanje demokracije v Gruziji in njihove družinske člane," je sporočil ameriški zunanji minister Antony Blinken.

Blinken je dejal, da bo zakon, ki ga je predstavila vladajoča stranka Gruzijske sanje, zadušil uresničevanje svobode združevanja in izražanja, stigmatiziral organizacije, ki služijo državljanom Gruzije, in oviral neodvisne medijske organizacije, ki Gruzijcem zagotavljajo dostop do kakovostnih informacij.

Navedel je tudi znamenja kampanje ustrahovanja in uporabe nasilja za zatiranje mirnega izražanja nasprotnih mnenj. Zaradi tega bodo ZDA opravile pregled odnosov z Gruzijo.

Zakon je ostro kritizirala tudi Evropska unija in opozorila, da bi lahko predstavljal oviro pri prizadevanjih Gruzije za članstvo v EU-ju.

Vladajoča stranka je kritizirala ameriške ukrepe, ki da posegajo v suverenost Gruzije.