Nekateri protestniki so zaklenili vrata, ki vodijo v parlament, in zahtevali predčasne volitve. Foto: Reuters
Nekateri protestniki so zaklenili vrata, ki vodijo v parlament, in zahtevali predčasne volitve. Foto: Reuters

Jeza javnosti je usmerjena v gruzijsko vladajočo stranko Gruzijske sanje, ki jo vodi oligarh Bidzina Ivanišvili. Ta je pozive k predčasnim volitvam že zavrnil.

"Zahtevamo odstop vlade, imenovanje prehodne vlade in izvedbo predčasnih parlamentarnih volitev po proporcionalnem sistemu," je poudaril eden od voditeljev glavne gruzijske opozicijske stranke Združeno nacionalno gibanje Nika Melia. "Zahtevamo tudi izpustitev političnih zapornikov," je dodal. Melia je bil dalj časa v hišnem priporu zaradi svoje vloge v poletnih protivladnih protestih in še vedno ne sme nagovarjati množic.

Protestniki so zahtevali predčasne volitve. Foto: Reuters
Protestniki so zahtevali predčasne volitve. Foto: Reuters

Protestniki so tudi zaklenili vrata parlamenta s svojimi ključavnicami in napovedali, da v stavbo ne bo smel vstopiti nobeden od poslancev.

Notranje ministrstvo je v izjavi posvarilo, da bodo oblasti nemudoma preprečile vse poskusa vdora ali blokade upravnih stavb. V parlament je vlada tudi že poslala posebne policijske sile.

Opozicijske stranke so k protestom pozvale po tem, ko je parlament zavrnil spremembe zakonodaje, v skladu s katerimi bi prihodnje leto parlamentarne volitve potekale po novem volilnem sistemu. Trdijo, da je propad zakonodaje orkestriral Ivanišvili.

Trenutni volilni sistem gre po ocenah opozicije preveč na roke vladajoči stranki, ki je na zadnjih volitvah leta 2016 zbrala 48,7 odstotka glasov, a hkrati osvojila skoraj 77 odstotkov poslanskih mandatov.

Ivanišvili, najbogatejši Gruzijec, je pod pritiskom množičnih protestov junija in julija, v katerih je bilo ranjenih 240 ljudi, obljubil obsežne politične reforme. Stranka Gruzijske sanje, ki je na oblasti od leta 2012, se spoprijema s padanjem priljubljenosti in vse večjim nezadovoljstvom zaradi nemoči pri oživljanju gospodarstva in domnevnem izmikanju obljub o krepitvi demokracije.