Johnson je pred dnevi v prvem krogu glasovanja za naslednika Therese May dobil 114 od 313 poslanskih glasov torijcev, medtem ko je Hancock prejel 20 glasov in odstopil iz tekme.

Britanski minister za zdravje Matt Hancock ocenjuje, da bo Boris Johnson novi britanski premier. Foto: Reuters
Britanski minister za zdravje Matt Hancock ocenjuje, da bo Boris Johnson novi britanski premier. Foto: Reuters

"Boris vodi disciplinirano kampanjo in bo skoraj zagotovo naš naslednji premier. Ljudje morajo podrediti lastne interese v dobrobit skupnemu dobremu. Mislim, da moramo združiti moči," je po poročanju Reutersa dejal Hancock.

Johnson napovedal odhod za vsako ceno
Johnson, vnet zagovornik brexita, je napovedal, da bo Združeno kraljestvo do 31. oktobra odpeljal iz Evropske unije z ali brez dogovora. A odhodu brez dogovora nasprotuje britanski parlament, s čimer bi se kriza glede britanskega odhoda lahko še poglobila.

Hunt najbližji zasledovalec Johnsona

Nekdanjemu londonskemu županu in britanskemu zunanjemu ministru Borisu Johnsonu najbolje kaže v boju za naslednika Therese May.  Foto: EPA
Nekdanjemu londonskemu županu in britanskemu zunanjemu ministru Borisu Johnsonu najbolje kaže v boju za naslednika Therese May. Foto: EPA

Na prvem glasovanju so se Johnsonu najbolj približali zunanji minister Jeremy Hunt, ki je prejel 43 glasov, minister za okolje Michael Gove (37) in nekdanji minister za brexit Dominic Raab (27).

Hunt je v nedeljskem soočenju konservativnih kandidatov na televizijski postaji Channel 4, ki pa se ga Johnson ni udeležil, zadnjemu očital, da se bo v primerjavi z njim trudil za dogovor z EU-jem.

Drugi krog glasovanja v torek
Drugi krog glasovanja bo v torek. V tekmi je šest kandidatov ‒ Johnson, Hunt, Gove, Raab, Sajid Javid in Rory Stewart. Poslanci bodo glasovali, dokler ne bosta v igri le še dva kandidata. Nato pa bo o novem predsedniku konservativcev odločilo približno 160.000 članov stranke. Zmagovalec in novi britanski premier bo predvidoma znan 22. julija.