Foto: Reuters
Foto: Reuters

O primeru je v petek pisal New Yorker Magazine, navedbe pa so potrdili tudi na ameriškem zunanjem ministrstvu in dodali, da primer preiskujejo.

Dunaj je sicer znano mesto za diplomatska srečanja in številne dejavnosti vohunjenja, kar se je ustalilo še posebej po koncu hladne vojne. Na Dunaju tako recimo trenutno potekajo pogovori med ZDA in Iranom o iranskem jedrskem programu, od katerega je pred leti odstopil nekdanji ameriški predsednik Donald Trump.

O podobnih simptomih so sicer poročali tudi drugod po svetu, a so ameriški uradniki potrdili, da je primerov na Dunaju daleč največ razen v Havani.

Simptomi vrtoglavica in težave z ravnotežjem

Po poročanju BBC-ja so havanski sindrom prvič potrdili med letoma 2016 in 2017 v Havani, ko je več ameriških in kanadskih diplomatov poročalo, da imajo vrtoglavico, težave z ravnotežjem in napade anksioznosti, ki so jo opisali kot "zameglitev uma".

Kuba zanika vpletenost

ZDA so obtožile Kubo zvočnega napada, incident pa je še dodatno zamajal že tako načete odnose med državama.

Ameriški znanstveniki so v raziskavi ugotovili "možganske anomalije" pri obolelih ameriških diplomatih, ki se "ujemajo s posledicami radiofrekvenčnih valov". Kubanske oblasti so vse obtožbe zavrnile.

ZDA in Kuba imajo zaostrene odnose tudi zaradi nedavnih množičnih protivladnih protestov na Kubi. Vlada v Havani trdi, da za njimi stoji Washington.