Kubanski predsednik Diaz-Canel (v središču) je obsodil gospodarske sankcije ZDA. Foto: Reuters
Kubanski predsednik Diaz-Canel (v središču) je obsodil gospodarske sankcije ZDA. Foto: Reuters

Predsednik Kube je ZDA obtožil, da skušajo gospodarsko zadušiti Kubo in s tem povzročiti družbeni nemir v državi.

V neposrednem televizijskem prenosu je dejal, da se je njegova vlada skušala spoprijeti s številnimi težavami, ki jih povzročajo desetletja ameriških sankcij, kot so pomanjkanje zdravil, izpadi elektrike in druge gospodarske težave.

Protivladno kampanjo na družbenih omrežjih je okrivil zlorabe pomanjkanja v državi proti komunistični revoluciji Kube.

Kuba je sredi najhujše gospodarske krize v zadnjih desetletjih, saj je doživela dvojni udarec obnovljenih sankcij nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa in pandemije covida-19.

Diaz-Canel je obsodil vandalizem protestnikov. Kubanska državna televizija je ob tem pokazala posnetke uničenih lokalov.

"Metali so kamenje v trgovine z devizami, kradli so predmete, obračali avtomobile – popolnoma vulgarno, nedostojno in prestopniško vedenje," je dejal in na ulice pozval podpornike t. i. kubanske revolucije.

Blinken: Kriviti ZDA bi bila huda napaka

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da bi bila "huda napaka", če bi si voditelji Kube proteste razlagali kot "produkt česar koli, kar so storile ZDA". Blinken meni, da protestniki kritizirajo voditelje, ker niso zadovoljili osnovnih potreb ljudi, vključno s hrano in zdravili.

Biden podprl kubanske protestnike

Ameriški predsednik Joe Biden je medtem kubanskim protestnikom izrazil podporo. ZDA stojijo ob strani Kubancem in njihovim glasnim pozivom k svobodi in olajšanju od tragičnega pritiska pandemije in od desetletij zatiranja ter gospodarskega trpljenja, je sporočil.

"Kubanci pogumno uveljavljajo temeljne in univerzalne pravice. Te pravice, vključno s pravico do mirnega protesta in pravico do svobodnega odločanja o prihodnosti, je treba spoštovati. ZDA pozivamo kubanski režim, naj posluša ljudi in služi njihovim potrebam," je Bela hiša navedla Bidna.

Rusija: Vmešavanje od zunaj nedopustno

Rusija je medtem opozorila, da je vmešavanje v kubanske notranje zadeve od zunaj nedopustno. "Položaj na Kubi in okrog nje pozorno spremljamo. Vpletanje v notranje zadeve suverene države od zunaj in drugi uničujoči ukrepi, ki spodbujajo destabilizacijo položaja na otoku, so za nas nedopustni," je dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Na protestih večinoma mladi

Protesti so na Kubi potekali v noči z nedelje na ponedeljek. Protestirali so večinoma mladi, policija pa je protestnike razgnala po nekaj urah, saj so nekateri med njimi začeli metati kamenje.

Provladni protesti na Kubi. Foto: EPA
Provladni protesti na Kubi. Foto: EPA

Protestniki so s telefoni snemali dogajanje in želeli objavljati na družbenih medijih, vendar jim je kubanska vlada onemogočila dostop do medmrežja. Dve uri in pol po izbruhu demonstracij, ki so jim opazovalci ploskali z balkonov in oken, je nekaj protestnikov začelo metati kamenje na policiste, ki so jih spremljali, in začele so se aretacije.

Nato se je zbralo tudi več sto podpornikov vlade, ki so mahali s kubanskimi zastavami in vzklikali gesla v podporo vladi in pokojnemu predsedniku Fidelu Castru ter revoluciji. Nekatere novinarje, ki so spremljali proteste, so tudi napadli.

Prelaganje odgovornosti za proteste med Kubo in ZDA

Predsednik Kube Miguel Diaz-Canel je v prvem odzivu dejal, da je kubansko-ameriška mafija sprožila demonstracije z dobrimi plačili vplivnežem na družbenih medijih.

Generalni direktor Kube za zadeve ZDA Carlos de Cosio pa je tvitnil, da se morajo ameriško zunanje ministrstvo in njegovi uradniki, ki so do vratu vpleteni v promocijo družbene in politične nestabilnosti na Kubi, izogibati izražanju hinavskih skrbi za položaj, na katerega stavijo. "Kuba je bila in bo mirna država v nasprotju z ZDA," je tvitnil de Cosio.

ZDA so že pred odzivom Bidna protest podprle s tvitom pomočnice državnega sekretarja za zahodno poloblo Julie Chang, ki je sporočila, da Kubanci na mirnih protestih uresničujejo pravico do zbiranja in izražajo zaskrbljenost zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom in pomanjkanja zdravil.

Množični protesti na Kubi