Plačilo pri t. i. napadih je mogoče le z bitcoini. Foto: Reuters
Plačilo pri t. i. napadih je mogoče le z bitcoini. Foto: Reuters

"Žal nam je za vse nevšečnosti, vendar smo šele na začetku odkrivanja, kako resno škodo je povzročil vdor, z našimi bolniki poskušamo vzpostaviti stik," je dejal Paul Reid iz Irske zdravstvene službe (HSE).

Iz preventivnih razlogov so izključili celoten informacijski sistem. Vdor pa je vplival na celoten zdravstveni informacijski sistem na Irskem, ki je povezan z istim programom.

Omenjena zlonamerna programska oprema (ang. ransomware) deluje tako, da zaklene okuženi računalnik, za dostop do podatkov pa zahteva odkupnino, v nasprotnem primeru podatke izbriše. Glavni namen trojanskega programa je izsiljevanje, edino mogoče plačilo so bitcoini.

Do okužbe pride, če žrtev nehote odpre ZIP-priponko z ikono, podobo PDF-dokumentu.

Bolnišnica je tako začasno izgubila dostop do vseh medicinskih dokumentov, zato bodo zdaj evidenco vodili "na dobri stari način s kartotekami". Kot kaže, pa je zlonamerni program napadel le digitalne kartoteke z osebnimi podatki, zato bo lahko delo z aparati v bolnišnici potekalo neovirano.

Ko se je podoben hekerski napad zgodil leta 2017 v ameriški bolnišnici Hollywood Presbyterian Medical Center, niso mogli uporabljati CT-posnetkov in laboratorija. Napadalci pa so za plačilo zahtevali 9000 bitcoinov, kar je bilo takrat 3,6 milijona ameriških dolarjev.