Nemške oblasti so z opredelitvijo, da je celotno gibanje Hezbolah zdaj v državi prepovedano in obravnavano kot teroristična organizacija, tudi takoj krenile v akcijo. Policisti so zgodaj davi tudi preiskali štiri mošeje in društva, v katerih naj bi delovali libanonski šiitski islamisti.

Preiskali so mošeji v Berlinu in Bremnu, islamski center v Münstru in prostore društva libanonskih priseljencev v Dortmundu, poroča nemška agencija DPA. Hezbolah kot tak sicer uradno v Nemčiji ne deluje in tudi nima nobenih prostorov. So pa dejavni člani in privrženci te libanonske milice, ki v Nemčiji med drugim tudi zbirajo finančne prispevke za delovanje Hezbolaha.

Udejanjili decembrsko odločitev parlamenta
Prepoved delovanja Hezbolaha na nemškem ozemlju je že decembra lani odobril nemški parlament. Vladajočo koalicijo krščanskih demokratov (CDU/CSU) in socialdemokratov (SPD) so podprli tudi liberalci (FPD), medtem ko so se v drugih strankah (AfD, Levica in Zeleni) vzdržali.

Hezbolah široko gibanje in ključna stranka v Libanonu
Nemčija je tako kot Evropska unija prepovedovala delovanje samo vojaškega krila Hezbolaha, medtem ko so aktivisti imeli dokaj proste roke, če so predstavljali druge dele šiitskega gibanja. Hezbolah v Libanonu predstavlja večji del šiitskega prebivalstva, pri čemer je razvil široko razvejano organizacijo, ki zajema večino delov življenja in je zlasti na jugu države dejansko nadomestil razpadlo državno infrastrukturo, vključno z zdravstvom, šolstvom in komunalo. Politično je Hezbolah ključna libanonska stranka z največjim številom poslancem, brez podpore katerih že 14 let ni bila izvoljena vlada.

Izrael in ZDA že pozdravili potezo Berlina
"Hezbolah je teroristična organizacija, ki je odgovorna za številke napade in ugrabitve po svetu,"
je ob uveljavitvi prepovedi za tabloid Bild dejal minister Seehofer. Potezo nemških oblasti so že pozdravili Izrael in ZDA, ki so v preteklosti redno kritizirali Berlin, ker je dopuščal zbiranje sredstev za Hezbolah in prenašal vsakoletna zborovanja, kjer so se pojavljale Hezbolahove zastave in druga ikonografija.