Hrvaška in Bangladeš pripravljata memorandum o zaposlovanju bangladeških delavcev na Hrvaškem, med njimi tudi zdravnikov in medicinskih sester. Foto: AP/Carlos Giusti
Hrvaška in Bangladeš pripravljata memorandum o zaposlovanju bangladeških delavcev na Hrvaškem, med njimi tudi zdravnikov in medicinskih sester. Foto: AP/Carlos Giusti

Na seznamu profilov, ki jih na Hrvaškem primanjkuje, so tudi strokovnjaki za informatiko in komunikacije, delavci v turizmu in drugi, ki jih bo Bangladeš ponudil za popolnitev deficitarnih delovnih mest na Hrvaškem, poroča Večernji list.

O sodelovanju na trgu dela se je v Zagrebu na ministrstvu za delo in pokojninski sistem pogovarjal bangladeški veleposlanik na Nizozemskem Šejk Mohamed Belal, navaja časnik. Na Facebookovi strani veleposlaništva Bangladeša v Haagu, pristojnega za Hrvaško, pa je videti, da je veleposlanik Belal v Haagu na začetku tedna sprejel tudi generalnega sekretarja na hrvaškem zunanjem ministrstvu Petra Uzorinca.

V ločenem komentarju Večernji list ocenjuje, da morebitni uvoz delavcev iz Bangladeša ne bo spremenil slabega odnosa hrvaških delodajalcev do delavcev, ker je delovna sila v Bangladešu poceni. Opozarja na nevarnost, da bi delavci iz Bangladeša dodatno znižali ceno dela v škodo delavcev na Hrvaškem.

Nizko ceno dela na Hrvaškem vidijo kot enega glavnih vzrokov za to, da je več deset tisoč hrvaških delavcev v zadnjih letih poiskalo službe v drugih državah članicah EU-ja, večinoma v Nemčiji in na Irskem.

V igri tudi delavci s Filipinov

V Zagrebu je bila v prejšnjih dneh na obisku tudi vodja filipinskega združenja izvoznih storitev Elsa U. Villa, ki je v pogovoru za Jutarnji list povedala, da lahko Filipini zadovoljijo hrvaške potrebe po delovni sili. Poudarila je, da lahko Hrvaški takoj ponudijo tisoče delavcev za delo v turizmu, gostinstvu, gradbeništvu in kmetijstvu.

Villa je dejala, da bi bili najslabše izobraženi filipinski delavci pripravljeni na Hrvaškem delati za 450 evrov mesečno ob plačani namestitvi in hrani. Najbolj izobraženi delavci pa bi bili pripravljeni delati za najmanj 700 evrov, saj je na Filipinih plača za kvalificirane delavce okoli 700 ameriških dolarjev.

Pomanjkanje delovne sile je na Hrvaškem posebej pereče v turizmu, gostinstvu, gradbeništvu in kmetijstvu. Hrvaška vlada je lani odobrila približno 65.000 delovnih dovoljenj za delavce iz drugih držav. V sredo pa je odobrila dodatnih 3.000 dovoljenj za turizem in gradbeništvo. Za sektorja je v primeru potrebe predvidela še 2.000 dovoljenj do konca leta.