Hrvaška policija se je znašla na udaru kritik. Foto: EPA
Hrvaška policija se je znašla na udaru kritik. Foto: EPA

Policija je vložila prijavo za prekršek proti petim osebam, med katerimi je tudi eden od napadenih gorskih reševalcev, kar je naletelo na ostre kritike v javnosti in hrvaškem saboru.

Trojica MMA-borcev je med divjanjem po smučarski stezi v nedeljo z avtom obtičala v snegu. Pripadnika gorske reševalne službe so prosili, naj jim z motornimi sanmi pomaga izvleči avto iz snega, a jih je ta zavrnil. Eden od mladeničev ga je zato večkrat udaril, med drugim tudi v glavo, tako da je gorski reševalec za trenutek izgubil zavest. Na pomoč mu je priskočil drugi gorski reševalec in zaradi udarcev prav tako obležal v snegu, v glavo pa so mladeniči udarili tudi žensko, ki je poskušala preprečiti pretep.

Pet ljudi, ki so sodelovali v pretepu na Platku, bo policija prijavila za prekršek zaradi izrazito predrznega vedenja in pretepa. Med njimi je tudi pripadnik gorske reševalne službe.

Hrvaški mediji so do dela policije v tem primeru kritični iz več razlogov. Eden od njih je, da je policija obvestila javnost o pretepu šele tri dni po incidentu, drugi je ta, da je za prekršek prijavila tudi gorskega reševalca, tretji pa, da je vse tri napadalce prijavila zgolj za prekršek in ne za kaznivo dejanje.

Policija je na četrtkovi tiskovni konferenci potrdila, da bodo za prekršek prijavili tri mladeniče, ki so divjali z avtomobilom, pa tudi pripadnika gorske reševalne službe in še eno osebo, ki je sodelovala v pretepu.

Načelnik gorske reševalne službe na Reki Marko Andrić je za hrvaško tiskovno agencijo Hina dejal, da ga je prijava za prekršek proti gorskemu reševalcu presenetila, a jo sprejema, "če je to sestavni del postopka". "Naj vsak odgovarja za svoja dejanja," je še dejal.

Vplivanje politike na delo policije?

Načelnik 2. policijske postaje na Reki Tihomir Poje je po poročanju Hine pojasnil, da je bilo vseh pet oseb pod vplivom alkohola. Nekatere od njih bodo prijavili za pretep, druge pa za izrazito predrzno vedenje. Za te prekrške jim grozi do 30 dni zapora ali denarna kazen od 20 do 170 evrov. Tega, kdo je začel pretep, policija ne bo preiskovala, ker to po besedah Poja ni pomembno za oceno, ali gre za prekršek.

Policija je po besedah namestnika načelnika policijske uprave primorsko-goranjske županije Harija Brnada po zdravniških izvidih in mnenjih nedvoumno ugotovila, da gre za prekršek, ne pa kaznivo dejanje, poroča Hina. Odločile so kvalifikacije poškodb, ki jih je zavod za medicino in kriminalistiko na medicinski fakulteti označil za lažje.

Hrvaški spletni portal Index je razkril, da je oče enega od MMA-borcev član vladajoče stranke HDZ, zato so se v javnosti pojavile kritike o nestrokovnem delu policije in poskusih prikrivanja primera.

Brnad je zavrnil kritike o nestrokovnem delu in to, da bi policija poskušala prikriti primer. "Vodijo nas dejstva in dokazi, drugih vplivov ni bilo," je poudaril.

Napad MMA-borcev na pripadnika gorske reševalne službe je v četrtek po pisanju Hine ostro obsodila tudi opozicija v hrvaškem saboru. Od notranjega ministra Davorja Božinovića je zahtevala preiskavo primera, ker policija po njihovi oceni ni ravnala po zakonu.

"Želimo videti, ali so ravnali po zakonu ali so se vršili določeni pritiski zaradi družinskih vezi oseb, vključenih v ta primer," je dejal vodja največje opozicijske stranke SDP Peđa Grbin in napovedal, da bo zahteval poročilo o ravnanju policije v tem primeru.