Nekateri deli Hrvaške so razočarani nad začetkom sezone, za kar naj bi bile po mnenju analitikov krive previsoke cene. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Nekateri deli Hrvaške so razočarani nad začetkom sezone, za kar naj bi bile po mnenju analitikov krive previsoke cene. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Hrvaška je v letošnjem letu doslej zaznala 6,5 milijona prihodov turistov in 26 milijonov prenočitev, kar glede na predkoronsko leto 2019 predstavlja triodstotno rast. A kot je poudarila Brnjac, ni vse v številkah.

"To je vedno prvo vprašanje novinarjev. Prenehati moramo štetje turistov, bolj pomembno je, da se turizem enakomerno razvija po celotni državi, predvsem na celini," je dejala na navtični konferenci na Korčuli. Po njenih navedbah sicer turizem na celini letos že zaznava sedemodstotno rast. "Veliko evropskih sredstev usmerjamo na celino, a pri tem nikakor ne smemo zanemariti otokov."

Sorodna novica Nekateri hrvaški turistični ponudniki po nekoliko slabših junijskih rezultatih že znižujejo cene

Glede velikih podražitev, o katerih poročajo predvsem gosti v Dalmaciji, je ministrica prepričana, da bo to uredil trg. "Če namreč niso dvignili tudi kakovosti storitev, potem bodo tudi sami hitro ugotovili, da so se 'zakalkulirali'," je poudarila.

Na navtični konferenci se med drugim mudi tudi minister za prostor, gradnjo in državno lastnino Branko Bačić, ki pa je poudaril, da je v turizmu, tako kot vseh ostalih panogah, pomembno ravnovesje med dobičkonosnostjo in ohranjanjem narave.

Navtična konferenca je na Korčuli združila vse vidnejše predstavnike hrvaškega turističnega in poslovnega sveta.